Kartbolaget Mapillary har sjudubblat sin bilddatabas under året. Nu kommer första färdigförpackade produkten – som ska ge Malmöbolaget sina första ordentliga intäkter.
Mapillary grundades 2013 av Jan Erik Solem, som för fem år sedan sålde sitt ansiktsigenkänningsbolag Polar Rose till Apple för omkring 200 miljoner kronor. Idén med Mappilary är att utmana tjänster som Google Street View med en karttjänst som bygger på användarnas egna bilder. Under 2015 har antalet bilder i systemet ökat från 5 till över 35 miljoner bilder och räckvidden långsamt börjat nå även utanför Europa och USA.
Hittills har verksamheten främst bekostats med riskkapital, i vintras fick bolaget in 1,5 miljoner dollar från bland andra amerikanska Sequoia och London-baserade Wellington Partners. På onsdag lanserar Mapillary dock sin första färdigförpackade tjänst, ett insticksprogram som kopplar ihop Mapillary med det dominerande Gis-bolaget, amerikanska Esri. Bolaget står bakom mjukvaran ArcGIS, som används för att hantera och presentera geografiskt kopplad data.
– Vår kundgrupp är framför allt städer och kommuner. I dag köper de gatubilder för miljoner, som de inte ens har rättigheter till. Det är väldigt dyrt, men alla behöver detta till bygglov, stadsplanering och liknande. Vi erbjuder det snabbt och billigt, säger Jan Erik Solem till Rapidus.
Med den nya produkten kan kunden redigera bilder och information i Mapillary, men datan ligger på kundens egen Gis-databas. En annan aspekt är att många städer har mängder av oanvända bilder från olika inventeringar. Förra veckan samarbetade Mapillary med Helsingborgs stad och lade in hela deras bilddatabas från förra årets väginventering. Nu kan tjänstemännen se staden i 3D i Mapillary och lägga till information, som landar i deras Gis-system.
Under året har teamet vuxit från sex till tio personer, inklusive en ny affärsutvecklare i New York. Mapillary samarbetar i dag med fyra amerikanska metropoler, New York, Washington DC, Detroit och Los Angeles i skräddarsydda projekt.
– New York inventerar vägnätet vart annat år och gör det fortfarande genom att åka ut med bilar och anteckna med papper och penna. De vill ta egna bilder, innan och efter åtgärd. Med Mapillary kan de ta bilder och samma dag är det tillgängligt för alla i systemet, säger Jan Erik Solem.
Andra pågående projekt handlar om att kartlägga stora delar av Dar es-Salaam tillsammans med Världbanken. På sikt är Mapillarys mål att täcka in hela jorden, uppger Jan Erik Solem.
Olof Peterson