tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medicinsk Information nytt fält för TFS

Kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support, som är på väg att få börsnoterade Ratos som ny majoritetsägare, har plockat första kunden inom ett nytt affärsområde: medicinsk information. Parallellt ska uthyrningen av personal gå från en lokal till en global verksamhet, med Nordenchefen Jan Hellqvist som ny vid rodret.

I det nya affärsområdet medicinsk information ska patienter eller läkare som vill ha information eller rapportera biverkningar om ett läkemedel hamna hos TFS när de ringer numret på burken.

Jan_Hellqvist– Detta har drivits av efterfrågan från kunder. Men kompetensen om biverkningar och säkerhet har vi redan, säger Jan Hellqvist.

Första kunden är ett stort österrikiskt vaccinbolag. Tre andra stora medicinbolag har gjort förfrågningar och bredare lansering blir det under fjärde kvartalet i år. Jan Hellqvist räknar att anställa 10 till 15 personer på kort tid inom det nya affärsområdet och nå en omsättning på drygt 1,2 miljoner kronor per anställd.

Trial Form Support har de senaste året ökat sin omsättning och tagit marknadsandelar inom kontraktsforskning, inte minst genom en serie förvärv. Som Rapidus rapporterade förra veckan ligger den strategin fast med Ratos som ny ägare till 60 procent av bolaget. Inom 5-7 år satsar företaget på att växa från dagens 670 anställda till 2 500, uppger Jan Hellqvist för Rapidus. Koncernen ska samtidigt finnas representerad i 40 länder, jämfört med 23 i dag.

– Det är en kraftig expansion vi satsar på. Det finns ett stort behov av kontraktsforskningsbolag som passar små och medelstora företag, säger Jan Hellqvist.

Uthyrning av personal står i dag för en tredjedel av företagets omsättning, även här är blicken riktad mot utlandsexpansion.

– Nästa år startar vi ett globalt affärsområde inom TFS People, uthyrning av konsulter. Det har varit en väldigt lokal affär och vi har inte gett det fokus som det förtjänar. Vi kommer sätta upp en global organisation, säger Jan Hellqvist.

Han blir ansvarig för affärsområdet, regionalt ansvariga är redan tillsatta i USA och Europa.

Senaste året ökade TFS omsättning i Sverige med 25 procent. Den tidigare nedgången av antalet kliniska prövningar i Sverige har planat ut, bland annat eftersom Östeuropa blivit dyrare och att nya regler gjort det krångligare i Indien. I dag jobbar 193 personer på TFS i norden, 85 av dem i Lund. Men framtida rekryteringar kommer till största delen hamna utanför Skåne.

– Lund ska vara en fungerande hubb. Men jag ser hellre tillväxt i Köpenhamn och Stockholm än i Lund, säger Jan Hellqvist.

Ratos betalar uppåt 27 miljoner euro för majoritetsandelen i TFS. Grundaren Daniel Spasic behåller resterande 40 procent. Affären väntas slutföras under fjärde kvartalet.

Olof Peterson

Kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support, som är på väg att få börsnoterade Ratos som ny majoritetsägare, har plockat första kunden inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.