lördag 11 maj 2024

inloggad som

Medicinsk Information nytt fält för TFS

Kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support, som är på väg att få börsnoterade Ratos som ny majoritetsägare, har plockat första kunden inom ett nytt affärsområde: medicinsk information. Parallellt ska uthyrningen av personal gå från en lokal till en global verksamhet, med Nordenchefen Jan Hellqvist som ny vid rodret.

I det nya affärsområdet medicinsk information ska patienter eller läkare som vill ha information eller rapportera biverkningar om ett läkemedel hamna hos TFS när de ringer numret på burken.

Jan_Hellqvist– Detta har drivits av efterfrågan från kunder. Men kompetensen om biverkningar och säkerhet har vi redan, säger Jan Hellqvist.

Första kunden är ett stort österrikiskt vaccinbolag. Tre andra stora medicinbolag har gjort förfrågningar och bredare lansering blir det under fjärde kvartalet i år. Jan Hellqvist räknar att anställa 10 till 15 personer på kort tid inom det nya affärsområdet och nå en omsättning på drygt 1,2 miljoner kronor per anställd.

Trial Form Support har de senaste året ökat sin omsättning och tagit marknadsandelar inom kontraktsforskning, inte minst genom en serie förvärv. Som Rapidus rapporterade förra veckan ligger den strategin fast med Ratos som ny ägare till 60 procent av bolaget. Inom 5-7 år satsar företaget på att växa från dagens 670 anställda till 2 500, uppger Jan Hellqvist för Rapidus. Koncernen ska samtidigt finnas representerad i 40 länder, jämfört med 23 i dag.

– Det är en kraftig expansion vi satsar på. Det finns ett stort behov av kontraktsforskningsbolag som passar små och medelstora företag, säger Jan Hellqvist.

Uthyrning av personal står i dag för en tredjedel av företagets omsättning, även här är blicken riktad mot utlandsexpansion.

– Nästa år startar vi ett globalt affärsområde inom TFS People, uthyrning av konsulter. Det har varit en väldigt lokal affär och vi har inte gett det fokus som det förtjänar. Vi kommer sätta upp en global organisation, säger Jan Hellqvist.

Han blir ansvarig för affärsområdet, regionalt ansvariga är redan tillsatta i USA och Europa.

Senaste året ökade TFS omsättning i Sverige med 25 procent. Den tidigare nedgången av antalet kliniska prövningar i Sverige har planat ut, bland annat eftersom Östeuropa blivit dyrare och att nya regler gjort det krångligare i Indien. I dag jobbar 193 personer på TFS i norden, 85 av dem i Lund. Men framtida rekryteringar kommer till största delen hamna utanför Skåne.

– Lund ska vara en fungerande hubb. Men jag ser hellre tillväxt i Köpenhamn och Stockholm än i Lund, säger Jan Hellqvist.

Ratos betalar uppåt 27 miljoner euro för majoritetsandelen i TFS. Grundaren Daniel Spasic behåller resterande 40 procent. Affären väntas slutföras under fjärde kvartalet.

Olof Peterson

Kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support, som är på väg att få börsnoterade Ratos som ny majoritetsägare, har plockat första kunden inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen