söndag 24 november 2024

inloggad som

Bioteknikföretag väljer bort ”dysfunktionell” dansk aktiemarknad

Det relativt nybildade bioteknikföretaget Oncology Ventures i Malmö är till största delen danskägt och ytterligare ett exempel på bolag som väljer bort en dansk notering. Den danska aktiemarknaden är helt dysfunktionell, menar Oncology Ventures vd Peter Buhl.

I samband med sommarens notering på Aktietorget fick  Oncology Ventures in 20 miljoner kronor och 1.340 nya aktieägare.

– Det fungerar bättre att resa kapital i Sverige till nya bioteknikföretag. Intresset är större och reglerna är annorlunda och smidigare, säger Peter Buhl Jensen till Rapidus.

Oncology Venture är en diagnostikfirma som kort sagt undersöker en grupp cancerpatienter för att avgöra vilken medicin som verkar på exempelvis bröst- och prostatacancerpatienter. Företaget är en avknoppning av det danska diagnostikbolaget Medical Prognosis Institute, med det danska namnet Oncology Venture ApS vars huvudsäte finns i Hørsholm, norr om Köpenhamn. Nu blir det den svenska avdelningen som ska driva utvecklingen fram mot en försäljning av hela Oncology om tre år.

– Vi har lovat att utveckla fem produkter till undersökning av patienter i detta företag, säger Peter Buhl Jensen, som tidigare ledde det danska bolaget TopoTarget.

Det mindre danska företaget är ett exempel på den danska tendensen att notera sig i Sverige. I år har det hittills tillkommit 72 företag på de nordiska börsmarknaderna, men endast ett på Köpenhamnsbörsen.

– Utöver den långt mer levande aktiemiljön i Sverige, så går också danska regler emot en registrering av små företag som vårt. Exempelvis ska man i Danmark, till skillnad från Sverige, beskattas på de värden som finns på lagret om man som aktieägare innehar mer än 10 procent av aktierna. Dessutom försvann inte den så kallade iværksætterskatten helt som utlovat. Det är många med en mindre förmögenhet som investerar via holdingbolag, och det ger problem med iværksætterskatten, säger Peter Buhl Jensen.

Även ett företag som Saniona, med teknologier från Asger Aamunds kapsejsade NeuroSearch, har tidigare valt att lägga aktiviteterna i ett svenskt aktiebolag.

I halvårsrapporten för det svenska uppstartsbolaget Oncology Venture Sweden AB framgår det att nettoomsättningen var 0, och resultatet var – 892.000 svenska kronor. Men börsnoteringen på Aktietorget har gett Oncology Venture mod att leta efter ännu en investering.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Det relativt nybildade bioteknikföretaget Oncology Ventures i Malmö är till största delen danskägt och ytterligare ett exempel på bolag som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.