fredag 26 april 2024

inloggad som

Bioteknikföretag väljer bort ”dysfunktionell” dansk aktiemarknad

Det relativt nybildade bioteknikföretaget Oncology Ventures i Malmö är till största delen danskägt och ytterligare ett exempel på bolag som väljer bort en dansk notering. Den danska aktiemarknaden är helt dysfunktionell, menar Oncology Ventures vd Peter Buhl.

I samband med sommarens notering på Aktietorget fick  Oncology Ventures in 20 miljoner kronor och 1.340 nya aktieägare.

– Det fungerar bättre att resa kapital i Sverige till nya bioteknikföretag. Intresset är större och reglerna är annorlunda och smidigare, säger Peter Buhl Jensen till Rapidus.

Oncology Venture är en diagnostikfirma som kort sagt undersöker en grupp cancerpatienter för att avgöra vilken medicin som verkar på exempelvis bröst- och prostatacancerpatienter. Företaget är en avknoppning av det danska diagnostikbolaget Medical Prognosis Institute, med det danska namnet Oncology Venture ApS vars huvudsäte finns i Hørsholm, norr om Köpenhamn. Nu blir det den svenska avdelningen som ska driva utvecklingen fram mot en försäljning av hela Oncology om tre år.

– Vi har lovat att utveckla fem produkter till undersökning av patienter i detta företag, säger Peter Buhl Jensen, som tidigare ledde det danska bolaget TopoTarget.

Det mindre danska företaget är ett exempel på den danska tendensen att notera sig i Sverige. I år har det hittills tillkommit 72 företag på de nordiska börsmarknaderna, men endast ett på Köpenhamnsbörsen.

– Utöver den långt mer levande aktiemiljön i Sverige, så går också danska regler emot en registrering av små företag som vårt. Exempelvis ska man i Danmark, till skillnad från Sverige, beskattas på de värden som finns på lagret om man som aktieägare innehar mer än 10 procent av aktierna. Dessutom försvann inte den så kallade iværksætterskatten helt som utlovat. Det är många med en mindre förmögenhet som investerar via holdingbolag, och det ger problem med iværksætterskatten, säger Peter Buhl Jensen.

Även ett företag som Saniona, med teknologier från Asger Aamunds kapsejsade NeuroSearch, har tidigare valt att lägga aktiviteterna i ett svenskt aktiebolag.

I halvårsrapporten för det svenska uppstartsbolaget Oncology Venture Sweden AB framgår det att nettoomsättningen var 0, och resultatet var – 892.000 svenska kronor. Men börsnoteringen på Aktietorget har gett Oncology Venture mod att leta efter ännu en investering.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Det relativt nybildade bioteknikföretaget Oncology Ventures i Malmö är till största delen danskägt och ytterligare ett exempel på bolag som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.