torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-projekt ger miljontillskott åt Skånska inkubatorer

Om drygt en månad drar det EU-finanseriade projektet Business Incubation 2020 igång. Med en totalbudget på 38 miljoner kronor är målet såväl att hitta hugade entreprenörer bland nya målgrupper som att öka samarbetet mellan inkubatorerna i Skåne och Blekinge. Som en konsekvens kommer flera av dem att expandera sin verksamhet.

Bakom det treåriga projektet står fem sydsvenska inkubatorer, däribland Minc, Lund Life Science Incubator och Ideon Innovation, samt Innovation Skåne, en nybildad sammanslagning av de regionägda bolagen Innovator Skåne, Teknopol och ClinTrials Skåne. Projektet är under uppstartsfas, någon projektledare finns ännu inte och halva finansieringen − som kommer från EU:s regionala strukturfond − blev klar så sent som i juni.

En av huvudpunkterna är att utöka samarbetet mellan inkubatorerna, både vad gäller program för industrikontakter som Ideon Open, men även när det handlar om att låna ut och slussa runt specifika resurser. En entreprenör på Minc ska exempelvis kunna få hjälp även av Lund Life Science Incubators rådgivare.

Ett annat mål är att bredda skaran av entreprenörer som söker sig till inkubatorerna.

Anders_Dellson− Vi ska söka oss bredare till grupper vi inte nått så bra tidigare, exempelvis kvinnor. De flesta skånska nyföretagare känner inte till vilken hjälp de kan få, säger Innovation Skånes vd Anders Dellson.

För att få plats med de nya entreprenörer som Anders Dellson hoppas locka kommer även inkubatorernas verksamhet behöva byggas ut, uppger han.

− De ska leverera till flera, så det kommer bli en högre budget, säger han.

De fyra skånska inkubatorer som deltar har i dag en samlad driftsbudget på nära 40 miljoner kronor om året. Störst är Lund Life Science Incubator, som hyser 25 bolag med sammanlagt runt 150 anställda. Med EU-pengarna i hamn siktar vd Ebba Ebba_sly_F†hraeusFåhraeus på att få in ytterligare 5-7 entreprenörer om året i inkubatorn.

− Vi vill nå ut bredare till universitetsforskarna inom framförallt nanoteknologi och till nya entreprenörer inom digital hälsa, säger hon.

Erik Olausson

Om drygt en månad drar det EU-finanseriade projektet Business Incubation 2020 igång. Med en totalbudget på 38 miljoner kronor är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Nya spelutvecklare i hamn

    Nu är det klart vilka spelutvecklingsföretag som kommer att delta i Haven, startprogrammet som körs av Game Habitat och Minc.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.