måndag 25 november 2024

inloggad som

Efter miljardaffären: Alligator till börsen ”inom ett halvår”

Ägarna, med Sustone Capital i spetsen, räknar inte med några utdelningar från Alligators färska miljardaffär med Johnson & Johnson. Pengarna ska istället pumpas tillbaka i Lundabolagets forskningsverksamhet, uppger styrelseordföranden Peter Benson för Rapidus. Parallellt förbereds bolaget för börsnotering inom sex månader.

Avtalet med Johnson & Johnson, som presenterades i morse, ger den amerikanska jätten en världsomfattande licens för Alligators antikropp för behandling av elakartad hudcancer. Totalt kan affären ge Alligator uppåt 700 miljoner dollar, alltså runt 6 miljarder kronor. Lundabolaget är redan garanterat en viss summa pengar, dels genom en direkt betalning, dels genom en kommande investering från Johnson & Johnson under hösten.

Peter Benson– Så är det. Jag kan inte berätta exakt hur mycket det blir kontant, men det totala beloppet är betydande och ger oss mycket ekonomisk frihet och en möjlighet att satsa på vår pipeline. Hur stor aktieandel Johnson & Johnson tar blir offentligt i samband med registreringen, säger Peter Benson, partner på största ägaren Sunstone Capital.

Både Benson och Alligators tillförordnade vd Claes Eriksson bekräftar att intäkterna från avtalet ska återinvesteras i Alligators verksamhet, samt att bolaget siktar på en notering på Stockholmsbörsen “inom ett halvår”.

– Vi räknar med att trycka på knappen för börsnotering inom kort. Vi har förberett oss under en längre tid, bland annat med att anpassa vår redovisning och rutiner efter börskrav. Vi är också framme vid den punkt där vi har en produkt i klinisk fas och ett avtal med en industriell partner på plats, säger Claes Eriksson till Rapidus.

Licensaffären innebär att Johnson & Johnsons tar över utvecklingen av cancerbehandlingen, som kallas ADC-1013, efter att den pågående fas I-studien avslutas. Troligtvis kommer den fortsatta utvecklingen ske i Philadelphia. Det betyder i sig att Alligators forskare frigörs för nya projekt.

– Vi har en spännande pipeline och hoppas inom en relativ snar framtid komma i produktion med nästa antikropp och bygga ett prekliniskt datapaket kring den, säger Claes Eriksson.

Förhandlingarna mellan Alligator och Johnson & Johnson inleddes efter ett möte på en konferens i USA för sex månader sedan.

Alligator grundades 2001 av professorn Carl Borrebæck och har i dag runt 270 aktieägare, varav Sunstone Capital är den största, följt av ett dotterbolag till Investor. Bolaget har 25 anställda och verksamheten förlagd till Medicon Village.

Jennie Lorentsson

Ägarna, med Sustone Capital i spetsen, räknar inte med några utdelningar från Alligators färska miljardaffär med Johnson & Johnson. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.