söndag 12 maj 2024

inloggad som

Efter miljardaffären: Alligator till börsen ”inom ett halvår”

Ägarna, med Sustone Capital i spetsen, räknar inte med några utdelningar från Alligators färska miljardaffär med Johnson & Johnson. Pengarna ska istället pumpas tillbaka i Lundabolagets forskningsverksamhet, uppger styrelseordföranden Peter Benson för Rapidus. Parallellt förbereds bolaget för börsnotering inom sex månader.

Avtalet med Johnson & Johnson, som presenterades i morse, ger den amerikanska jätten en världsomfattande licens för Alligators antikropp för behandling av elakartad hudcancer. Totalt kan affären ge Alligator uppåt 700 miljoner dollar, alltså runt 6 miljarder kronor. Lundabolaget är redan garanterat en viss summa pengar, dels genom en direkt betalning, dels genom en kommande investering från Johnson & Johnson under hösten.

Peter Benson– Så är det. Jag kan inte berätta exakt hur mycket det blir kontant, men det totala beloppet är betydande och ger oss mycket ekonomisk frihet och en möjlighet att satsa på vår pipeline. Hur stor aktieandel Johnson & Johnson tar blir offentligt i samband med registreringen, säger Peter Benson, partner på största ägaren Sunstone Capital.

Både Benson och Alligators tillförordnade vd Claes Eriksson bekräftar att intäkterna från avtalet ska återinvesteras i Alligators verksamhet, samt att bolaget siktar på en notering på Stockholmsbörsen “inom ett halvår”.

– Vi räknar med att trycka på knappen för börsnotering inom kort. Vi har förberett oss under en längre tid, bland annat med att anpassa vår redovisning och rutiner efter börskrav. Vi är också framme vid den punkt där vi har en produkt i klinisk fas och ett avtal med en industriell partner på plats, säger Claes Eriksson till Rapidus.

Licensaffären innebär att Johnson & Johnsons tar över utvecklingen av cancerbehandlingen, som kallas ADC-1013, efter att den pågående fas I-studien avslutas. Troligtvis kommer den fortsatta utvecklingen ske i Philadelphia. Det betyder i sig att Alligators forskare frigörs för nya projekt.

– Vi har en spännande pipeline och hoppas inom en relativ snar framtid komma i produktion med nästa antikropp och bygga ett prekliniskt datapaket kring den, säger Claes Eriksson.

Förhandlingarna mellan Alligator och Johnson & Johnson inleddes efter ett möte på en konferens i USA för sex månader sedan.

Alligator grundades 2001 av professorn Carl Borrebæck och har i dag runt 270 aktieägare, varav Sunstone Capital är den största, följt av ett dotterbolag till Investor. Bolaget har 25 anställda och verksamheten förlagd till Medicon Village.

Jennie Lorentsson

Ägarna, med Sustone Capital i spetsen, räknar inte med några utdelningar från Alligators färska miljardaffär med Johnson & Johnson. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen