torsdag 13 februari 2025

inloggad som

Camurus dubblar FoU-satsningar

Efter miljardaffärerna med Novartis och amerikanska Braeburn Pharmaceuticals hårdsatsar läkemedelsbolaget Camurus på sin egen forskningsportfölj. Under 2014 fördubblades FoU-satsningarna till 121 miljoner kronor. Utöver kliniska studier har bolaget bland annat investerat i ett nytt labb med avancerad analysutrustning.

Det framgår av den färska årsredovisningen, som just registrerats hos Bolagsverket. Vd Fredrik Tiberg vill dock inte kommentera satsningen på ett nytt analyslabb när Rapidus når honom på resande fot i USA.

Fredrik_Tiberg”De ökade kostnaderna speglar vår tillväxt. Vi har påbörjat kliniska studier, bland annat mot neuroendokrina tumörer och opiatberoende och anställt nya medarbetare under året”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

2013 tecknade Camurus ett licensavtal med schweiziska Novartis värt upp till 700 miljoner dollar enbart i milstolpeersättningar, vilket gav kraftigt ökade intäkter och vinst på sista raden.

Under 2014 har försäljningen ökat marginellt till 208 miljoner kronor. Intäkterna från Schweiz har dock minskat från 192 miljoner kronor till 73 miljoner. Istället är det försäljningen i EU-området som skjutit i höjden, från 1,5 miljoner kronor 2013 till 129 miljoner 2014. Tiberg är fåordig om orsaken till ökningen, men säger att det till stor del beror på ersättningar från tecknade licensavtal.

Höstens affär med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals har inte hunnit göra något avtryck i 2014 års siffror. Den licensaffären gäller rättigheterna i Nordamerika för en substans för behandling av heroinmissbruk och kan på sikt generera över 200 miljoner dollar i ersättningar och royalties.

Camurus forskningsportfölj innehåller i dagsläget kandidater för bland annat behandling av cancer, hormonsjukdomar, smärta och drogberoende. Verksamheten är centrerad kring Fluid Crystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i nanokorn av lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.

I årsredovisningen skriver bolaget också att portföljen utökats med två nya projektkandidater som är redo för klinisk utveckling i år.

Med de ökade forskning- och utvecklingskostnaderna sjönk bolagets rörelseresultat från 116 miljoner kronor 2013 till 62 miljoner kronor 2014. Camurus ägs till drygt 90 procent av Sandberg Development, före detta GS Development, och har i dagsläget 45 anställda.

Izabella Rosengren

Efter miljardaffärerna med Novartis och amerikanska Braeburn Pharmaceuticals hårdsatsar läkemedelsbolaget Camurus på sin egen forskningsportfölj. Under 2014 fördubblades FoU-satsningarna till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.