tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regionala aktörer backar upp ny 200-miljonersfond

I slutet av juni klubbas formerna för den nya EU-finansierade riskkapitalfond som ska ersätta Sydsvensk Entreprenörfond. Enligt planen ska 200 miljoner kronor investeras i ett 40-tal mindre tillväxtbolag i Skåne och Blekinge fram till 2021. Hälften av pengarna är redan säkrade.

Den nya fonden, som getts namnet Almi Invest Syd, ska ersätta såväl Sydsvensk Entreprenörfond som Almis tidigare såddfinansiering i södra Sverige. Även med det inräknat handlar det om en märkbar uppväxling. Sydsvensk Entreprenörfond startade 2009 med 130 miljoner kronor i kassan och under samma period har Almi satsat 30-35 miljoner kronor i såddfinansieringar i Skåne och Blekinge, enligt Sydsvensk Entreprenörfonds vd Lars Persson.

Hälften av pengarna i Almi Invest Syd är tänkta att komma från EU:s regionala strukturfondsprogram för Skåne och Blekinge. Förutsatt att de pengarna kommer på plats har Almi, Region Skåne, Region Blekinge och Tillväxtverket lovat att stå för motfinansieringen på 100 miljoner kronor.

Delar av de pengarna ska komma från försäljningen av Sydsvensk Entreprenörfonds portfölj, som i dag består av andelar i 15 bolag. Bland dem finns BoMill, Triomed, Alligator Bioscience och Crossborder Technologies. Ett tidigare innehav i Aktietorgsnoterade Lundabolaget Serstech har fonden sålt av för över tio miljoner kronor, uppger Lars Persson.

Även Almis sydsvenska såddfinansieringsportfölj med sammanlagt 17 bolag ska de närmaste sex åren säljas av och pengarna gå in i Almi Invest Syd.

Liknande fonder är på gång att bildas ur samtliga åtta regionala strukturfondsprogram i Sverige. Men Almi Invest Syd blir den största, övriga ligger på 110-170 miljoner kronor styck.

Bodil_Rosvall− Vi har sett att det här fungerar och vi tror på att detta är ett sätt att skapa hållbar tillväxt i regionen, säger Region Skånes näringslivschef Bodil Rosvall Jönsson till Rapidus.

Slutgiltigt beslut om EU-pengarna tas i slutet av juni av det så kallade strukturfondspartnerskapet, en regional kommitté utsedd av regeringen med tung representation från Region Skåne. Ordförande är miljöpartisten Mätta Ivarsson, till vardags ordförande i Region Skånes utvecklingsnämnd.

Erik Olausson

I slutet av juni klubbas formerna för den nya EU-finansierade riskkapitalfond som ska ersätta Sydsvensk Entreprenörfond. Enligt planen ska 200 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.