lördag 23 november 2024

inloggad som

ArjoHuntleigh bantar utvecklingsenheten

Medicinteknikbolaget ArjoHuntleigh måste effektivisera och har under våren sagt upp personal på forskning- och utvecklingsenheten i Malmö. Företagets vd Harald Stock vill inte avslöja en exakt siffra, men säger att det är färre än tio personer.

Getingeägda ArjoHuntleigh som redan tidigare fått genomgå ett stålbad när fabriken i Eslöv lades ner 2013 är inne i en ny effektiviseringsprocess, där den kvarvarande forsknings- och utvecklingsenheten i Malmö får en mindre kostym.

harald_stock– Vi har bestämt att vi inte kommunicerar ett exakt hur många personer som berörs. Överlag skulle jag säga att den minsta nedskärningen vi var tvungna att göra skedde i Malmö, säger Harald Stock till Rapidus.

Samtidigt som nedskärningarna genomförts i Malmö har betydligt fler personer fått gå från företagets verksamheter i USA. Under våren har 28 uthyrningsdepåer för patienthjälpmedel stängts ner, och personalstyrkan minskats med 85 anställda.

Bakgrunden till neddragningarna är enligt Harald Stock ett mindre lönsamt uppköp i USA under 2012. Då köpte Getingekoncernen upp affärsområdet Therapeutic Support Systems (TSS), som bland annat tillverkar produkter för behandling av trycksår, av Kinetic Concepts Inc i Texas.

– Det visade sig vara ett uppköp i ett marknadssegment som har sjunkit kraftigt. Så för att stötta upp vår verksamhet fick vi i februari rekonstruera vår globala organisation, säger Harald Stock till Rapidus.

Under 2014 avslutades stora delar av integrationen av TSS i Getingekoncernen, vilket också gjorde att flera tjänster i ArjoHuntleigh blev överflödiga, menar Harald Stock.

Enligt den senaste årsredovisningen står ArjoHuntleigh för 27 procent, 7,2 miljarder kronor, av Getinges försäljning. Under hela 2014 minskade den organiska tillväxten i ArjoHuntleigh med 0,5 procent. Under de tre första månaderna 2015 sjönk  den organiska orderingången inom bolaget med 1,9 procent, vilket enligt kvartalsrapporten fortfarande ska ses som en stabilisering.

ArjoHuntleigh bildades 2007 genom en sammanslagning av Eslövsföretaget Arjo och medicinteknikbolaget Huntleigh Technology PLC, som Getingekoncernen köpte upp 1995 respektive 2007. För två år sedan lades fabriken i Eslöv ner, när produktionen flyttades till Kina och Polen. ArjoHuntleigh har cirka 5.500 anställda runt om i världen, varav 160 arbetar vid huvudkontoret och utvecklingsenheten i Malmö.

Hanna Sigeman

Medicinteknikbolaget ArjoHuntleigh måste effektivisera och har under våren sagt upp personal på forskning- och utvecklingsenheten i Malmö. Företagets vd Harald […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.