söndag 12 maj 2024

inloggad som

ArjoHuntleigh bantar utvecklingsenheten

Medicinteknikbolaget ArjoHuntleigh måste effektivisera och har under våren sagt upp personal på forskning- och utvecklingsenheten i Malmö. Företagets vd Harald Stock vill inte avslöja en exakt siffra, men säger att det är färre än tio personer.

Getingeägda ArjoHuntleigh som redan tidigare fått genomgå ett stålbad när fabriken i Eslöv lades ner 2013 är inne i en ny effektiviseringsprocess, där den kvarvarande forsknings- och utvecklingsenheten i Malmö får en mindre kostym.

harald_stock– Vi har bestämt att vi inte kommunicerar ett exakt hur många personer som berörs. Överlag skulle jag säga att den minsta nedskärningen vi var tvungna att göra skedde i Malmö, säger Harald Stock till Rapidus.

Samtidigt som nedskärningarna genomförts i Malmö har betydligt fler personer fått gå från företagets verksamheter i USA. Under våren har 28 uthyrningsdepåer för patienthjälpmedel stängts ner, och personalstyrkan minskats med 85 anställda.

Bakgrunden till neddragningarna är enligt Harald Stock ett mindre lönsamt uppköp i USA under 2012. Då köpte Getingekoncernen upp affärsområdet Therapeutic Support Systems (TSS), som bland annat tillverkar produkter för behandling av trycksår, av Kinetic Concepts Inc i Texas.

– Det visade sig vara ett uppköp i ett marknadssegment som har sjunkit kraftigt. Så för att stötta upp vår verksamhet fick vi i februari rekonstruera vår globala organisation, säger Harald Stock till Rapidus.

Under 2014 avslutades stora delar av integrationen av TSS i Getingekoncernen, vilket också gjorde att flera tjänster i ArjoHuntleigh blev överflödiga, menar Harald Stock.

Enligt den senaste årsredovisningen står ArjoHuntleigh för 27 procent, 7,2 miljarder kronor, av Getinges försäljning. Under hela 2014 minskade den organiska tillväxten i ArjoHuntleigh med 0,5 procent. Under de tre första månaderna 2015 sjönk  den organiska orderingången inom bolaget med 1,9 procent, vilket enligt kvartalsrapporten fortfarande ska ses som en stabilisering.

ArjoHuntleigh bildades 2007 genom en sammanslagning av Eslövsföretaget Arjo och medicinteknikbolaget Huntleigh Technology PLC, som Getingekoncernen köpte upp 1995 respektive 2007. För två år sedan lades fabriken i Eslöv ner, när produktionen flyttades till Kina och Polen. ArjoHuntleigh har cirka 5.500 anställda runt om i världen, varav 160 arbetar vid huvudkontoret och utvecklingsenheten i Malmö.

Hanna Sigeman

Medicinteknikbolaget ArjoHuntleigh måste effektivisera och har under våren sagt upp personal på forskning- och utvecklingsenheten i Malmö. Företagets vd Harald […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen