tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

300 miljoner euro fattas för ESS – tills medlemsländerna betalar

Under 2014 förbrukade den svällande ESS-organisationen runt 100 miljoner euro. Men det är bara början och trots att 97,5 procent av jätteprojektets finansiering är säkrad från medlemsländerna räknar ESS-ledningen med att behöva låna runt 300 miljoner euro för att klara likviditeten under byggtiden och undvika förseningar.
ESS_2

Sedan byggstarten i september har Skanska börjat gjuta fundamenten för den 540 meter långa tunneln där protoner ska accelereras till nära ljusets hastighet. Värdländerna Sverige och Danmark står tillsammans för 47,5 procent av totalkostnaden på drygt 1.840 miljoner euro medan övriga 15 medlemsländer skjuter till 50 procent enligt de avtal som slöts 2014 efter hårda förhandlingar.

Hittills har dock bygget och ESS-organisationen, som under 2015 väntas växa till 400 anställda, bekostats nästan helt av medel från svenska och danska staten. Och att få loss pengarna från övriga finansiärer kommer att ta tid.

Sven Landelius2− Vi försöker få länderna att tidigarelägga sina inbetalningar så mycket som möjligt. Men i många fall vill de ha en platt betalningsplan där deras bidrag blir lika stort varje budgetår, säger ESS-bolagets ordförande Sven Landelius till Rapidus.

Redan från 2016 räknar därför ledningen med att det uppstår en stegrande likviditetsbrist i projektet. Som mest kommer det fattas runt 300 miljoner euro år 2018, uppger Sven Landelius. För att inte behöva skjuta på bygget i väntan på nya inbetalningar, och fördyra hela projektet, siktar ledningen på att ta upp brygg-lån för att täcka mellanskillnaden. I första hand från Europeiska investeringsbanken.

− Det ligger närmast till hands. Men det finns även andra möjligheter, som obligationslån eller svensk exportkredit, säger Sven Landelius.

Att det skulle behövas någon form av bryggfinansiering har ESS-ledningen haft klart för sig i ett par år och Sven Landelius betonar att det bara handlar om ett tillfälligt likviditetsproblem. Lånen ska vara återbetalda med hjälp av överrenskomna bidrag i god tid tills anläggningen är i full drift 2025.

Hur går det med att få ihop de 2,5 procent av byggkostnaden som fortfarande fattas?

− Vi har ett antal nya medlemsländer på väg in och befintliga medlemsländer som kommer expandera sitt åtagande något. Det kommer bli klart inom de närmaste åren, säger Sven Landelius.

Han har ett förflutet från bygget av Öresundsbron och Malmö högskola. Men i sin nuvarande roll som ESS-ordförande blir han inte kvar länge till. Under hösten flyttas verksamheten i ESS AB över till en Eric, European Research Infrastructure Consortium, som istället för en aktiebolagsstyrelse har en styrkommitté med representanter för varje medlemsland.

Är det aktuellt för dig att bli Sveriges representant i styrkommittén?

− Nej, det ligger inte i korten. Det får lösas på annat sätt, säger Sven Landelius.

ESS beräknas totalt kosta 1.843 miljoner euro att färdigställa, i 2013 års priser. Vd för ESS-bolaget är James Yeck.

Erik Olausson

Under 2014 förbrukade den svällande ESS-organisationen runt 100 miljoner euro. Men det är bara början och trots att 97,5 procent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.