fredag 14 februari 2025

inloggad som

Canon om Axis-budet: ”Ska förbli ett självständigt bolag”

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har koncernen gjort ett stort köp inom fältet och är på god väg att göra ett ännu större – båda i Öresundsregionen. För Rapidus kommenterar bolagsledningen varför de vill lägga 23,5 miljarder kronor på Lundabaserade Axis.

När Canon så sent som i mitten av 2014 köpte upp danska Milestone Systems för ett hemligt miljardbelopp var det den japanska jättens första ordentliga intåg på marknaden för nätverksbaserad videoövervakning. Milestone Systems i Brøndby utanför Köpenhamn utvecklar mjukvara för att styra övervakningskameror och är sedan länge en viktig partner till Axis.

Det planerade köpet av Axis blir andra affären någonsin inom fältet för nätverksbaserad videoövervakning, uppger Richard Berger, global PR-chef stationerad vid koncernens huvudkontor i Tokyo.

Richard Berger− Canon är stort på kameror och kontorsutrustning som skrivare och kopieringsmaskiner, men dessa är mogna marknader där vi inte väntar oss någon större tillväxt. För ett par år sedan pekade vi istället ut tre tillväxtområden: medicinsk bildteknik, det vi kallar mixed reality och nätverksbaserad videoövervakning. Men där har Canon inte på egen hand de nödvändiga delarna för att bli världsledande, säger Richard Berger till Rapidus.

För Axis väntar i gengäld tillgång till Canons optiska teknik och IP-portfölj. Den japanska jätten har sedan starten 1937 växt till att sysselsätta runt 200.000 anställda runt om i världen. Men omsättningen har senaste åren stagnerat runt 250 miljarder kronor och rörelsevinsten 2014 är mindre än hälften av toppåret 2007.

Milestone Systems hade ungefär 400 anställda vid uppköpet och har sedan affären förblivit ett eget bolag inom Canon. Då Axis-budet presenterades förra veckan sade bolagets grundare Martin Gren till Rapidus att en eventuell affär inte kommer påverka Axis nuvarande verksamhet och snabba rekryteringstakt. Richard Berger ger i dag samma besked när Rapidus frågar.

− Axis kommer fortsätta som självständigt bolag. Det stora partnernätverket ska vi behålla intakt och för överskådlig framtid kommer huvudkontoret, utvecklingsavdelningen och så vidare fortsätta verka så som i dag, säger han.

Räknar Canon med fler köp framöver inom nätverksvideo, utvöver Milestone Systems och Axis?

− Det har jag ingen vetskap om i dag. Men även om jag hade det skulle jag inte kunna säga något i förväg.

Axis är med drygt 1.100 anställda i Lund ett av stadens största teknikföretag.

Erik Olausson

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.

  • Tretton37 i konkurs

    Det tidigare så framgångsrika IT-bolaget Tretton37 i Lund har ansökt om konkurs. Aktierna är pantsatta till en bank.

  • Mobill tar upp jakten på parkeringsjättarna

    Parkeringsappföretaget Mobill i Malmö satsar hårt med stärkt kassa och en nylanserad app – och tar därmed upp kampen med den många gånger större aktören Parkster i Lund.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.