torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Canon om Axis-budet: ”Ska förbli ett självständigt bolag”

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har koncernen gjort ett stort köp inom fältet och är på god väg att göra ett ännu större – båda i Öresundsregionen. För Rapidus kommenterar bolagsledningen varför de vill lägga 23,5 miljarder kronor på Lundabaserade Axis.

När Canon så sent som i mitten av 2014 köpte upp danska Milestone Systems för ett hemligt miljardbelopp var det den japanska jättens första ordentliga intåg på marknaden för nätverksbaserad videoövervakning. Milestone Systems i Brøndby utanför Köpenhamn utvecklar mjukvara för att styra övervakningskameror och är sedan länge en viktig partner till Axis.

Det planerade köpet av Axis blir andra affären någonsin inom fältet för nätverksbaserad videoövervakning, uppger Richard Berger, global PR-chef stationerad vid koncernens huvudkontor i Tokyo.

Richard Berger− Canon är stort på kameror och kontorsutrustning som skrivare och kopieringsmaskiner, men dessa är mogna marknader där vi inte väntar oss någon större tillväxt. För ett par år sedan pekade vi istället ut tre tillväxtområden: medicinsk bildteknik, det vi kallar mixed reality och nätverksbaserad videoövervakning. Men där har Canon inte på egen hand de nödvändiga delarna för att bli världsledande, säger Richard Berger till Rapidus.

För Axis väntar i gengäld tillgång till Canons optiska teknik och IP-portfölj. Den japanska jätten har sedan starten 1937 växt till att sysselsätta runt 200.000 anställda runt om i världen. Men omsättningen har senaste åren stagnerat runt 250 miljarder kronor och rörelsevinsten 2014 är mindre än hälften av toppåret 2007.

Milestone Systems hade ungefär 400 anställda vid uppköpet och har sedan affären förblivit ett eget bolag inom Canon. Då Axis-budet presenterades förra veckan sade bolagets grundare Martin Gren till Rapidus att en eventuell affär inte kommer påverka Axis nuvarande verksamhet och snabba rekryteringstakt. Richard Berger ger i dag samma besked när Rapidus frågar.

− Axis kommer fortsätta som självständigt bolag. Det stora partnernätverket ska vi behålla intakt och för överskådlig framtid kommer huvudkontoret, utvecklingsavdelningen och så vidare fortsätta verka så som i dag, säger han.

Räknar Canon med fler köp framöver inom nätverksvideo, utvöver Milestone Systems och Axis?

− Det har jag ingen vetskap om i dag. Men även om jag hade det skulle jag inte kunna säga något i förväg.

Axis är med drygt 1.100 anställda i Lund ett av stadens största teknikföretag.

Erik Olausson

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.