tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Canon om Axis-budet: ”Ska förbli ett självständigt bolag”

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har koncernen gjort ett stort köp inom fältet och är på god väg att göra ett ännu större – båda i Öresundsregionen. För Rapidus kommenterar bolagsledningen varför de vill lägga 23,5 miljarder kronor på Lundabaserade Axis.

När Canon så sent som i mitten av 2014 köpte upp danska Milestone Systems för ett hemligt miljardbelopp var det den japanska jättens första ordentliga intåg på marknaden för nätverksbaserad videoövervakning. Milestone Systems i Brøndby utanför Köpenhamn utvecklar mjukvara för att styra övervakningskameror och är sedan länge en viktig partner till Axis.

Det planerade köpet av Axis blir andra affären någonsin inom fältet för nätverksbaserad videoövervakning, uppger Richard Berger, global PR-chef stationerad vid koncernens huvudkontor i Tokyo.

Richard Berger− Canon är stort på kameror och kontorsutrustning som skrivare och kopieringsmaskiner, men dessa är mogna marknader där vi inte väntar oss någon större tillväxt. För ett par år sedan pekade vi istället ut tre tillväxtområden: medicinsk bildteknik, det vi kallar mixed reality och nätverksbaserad videoövervakning. Men där har Canon inte på egen hand de nödvändiga delarna för att bli världsledande, säger Richard Berger till Rapidus.

För Axis väntar i gengäld tillgång till Canons optiska teknik och IP-portfölj. Den japanska jätten har sedan starten 1937 växt till att sysselsätta runt 200.000 anställda runt om i världen. Men omsättningen har senaste åren stagnerat runt 250 miljarder kronor och rörelsevinsten 2014 är mindre än hälften av toppåret 2007.

Milestone Systems hade ungefär 400 anställda vid uppköpet och har sedan affären förblivit ett eget bolag inom Canon. Då Axis-budet presenterades förra veckan sade bolagets grundare Martin Gren till Rapidus att en eventuell affär inte kommer påverka Axis nuvarande verksamhet och snabba rekryteringstakt. Richard Berger ger i dag samma besked när Rapidus frågar.

− Axis kommer fortsätta som självständigt bolag. Det stora partnernätverket ska vi behålla intakt och för överskådlig framtid kommer huvudkontoret, utvecklingsavdelningen och så vidare fortsätta verka så som i dag, säger han.

Räknar Canon med fler köp framöver inom nätverksvideo, utvöver Milestone Systems och Axis?

− Det har jag ingen vetskap om i dag. Men även om jag hade det skulle jag inte kunna säga något i förväg.

Axis är med drygt 1.100 anställda i Lund ett av stadens största teknikföretag.

Erik Olausson

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.