Kort sagt: Den extrema situationen på den internationella ränte- och valutamarknaden har satt Danmark i en svår situation. Om det mindre sannolika inträffar att Danmark släpper kopplingen till euron kan konsekvenserna för Skåne bli omfattande.
Av Anders Haskel, Gästskribent
2015 har inletts med stora rörelser på de finansiella marknaderna. En central orsak är Europeiska Centralbankens beslut att sätta igång ett program med så kallade kvantitativa lättnader i ett försök att lyfta inflationen upp mot centralbankens mål. I korthet går programmet ut på att ECB kommer att genomföra gigantiska köp av obligationer. Populärt uttryckt liknas detta vid att banken sätter igång sedelpressarna och trycker nya pengar.
På Stockholmsbörsen har vi sett den bästa januarimånaden sedan 1994. Räntefallet har fortsatt och USA-dollarn handlas till den högsta nivån mot euron på mer än tio år. Till detta kommer ett dramatiskt oljeprisfall. En stor händelse var beslutet i Schweiz att upphöra med den fasta kurs mot euron som francen haft sedan några år. Den omedelbara konsekvensen blev att den schweiziska valutan rusade i höjden och för närvarande ligger den på en nivå där den är ungefär 15 procent dyrare jämfört med innan den släpptes fri.
Mitt i allt detta har Danmark hamnat i en svår knipa. Landet har ju sin egen, på sätt och vis märkliga, variant på euroanslutning som innebär att den danska kronan sedan många år i praktiken varit fast knuten till euron. När finansiell turbulens uppstår skapas lätt ett tryck mot den här typen av konstruktioner.
I den oro som uppstått på finansmarknaderna har efterfrågan på danska kronor blivit stor. För att försvara eurokopplingen och minska efterfrågan på de åtråvärda kronorna har Danmarks centralbank Nationalbanken vid flera tillfällen tvingats sänka räntan. I förra veckan sänkte banken sin inlåningsränta till -0,50 procent. Det var den tredje räntesänkningen på drygt en vecka.
Efterfrågan på danska kronor verkar dock vara fortsatt omfattande, vilket bland annat speglas av fallande obligationsräntor. Även på långa löptider som fem år lånar danska staten till kraftigt negativ ränta. Det senaste beslutet för att göra danska kronan mindre attraktiv har varit att sluta ge ut nya statsobligationer. Det bidrog i början av veckan till att räntorna föll ytterligare.
Till och med den märkliga situationen att räntan på en del bostadslån har blivit negativ har inträffat. Följden har blivit att danska bolåneinstutet blivit tvungna att sluta erbjuda vissa typer av lån.
Frågan är nu hur extrem den danska situationen kan komma att bli. Det är i alla fall inte särskilt många som tror att Danmark tvingas överge fastkurspolitiken. Åtminstone i teorin kan Nationalbanken ”tillverka” hur många danska kronor som helst. Samtidigt byggs det upp en gigantisk valutareserv och följden kan bli att danska räntor pressas ännu lägre till nivåer som inte för så länge sedan betraktades som helt osannolika.
Följderna för ekonomin är mycket svåra att förutse. Negativa räntor kan i sig skapa ett oönskat beteende. Om Danmark till slut tvingas släppa den fasta kursen mot euron blir följden nästan säkert att kronan ungefär som schweizerfrancen stärks rejält.
Det kan leda till bekymmer för dansk exportindustri. Inte minst jordbruksvaror hamnar snabbt i en svår konkurrenssituation.
I Skåne kan vi få ett läge liknande det för några år sedan med danskar som med starka kronor i fickan invaderar svenska butiker för att handla billigt. De svenska huspriserna blir plötsligt mer attraktiva och det blir billigare för danskar att semestra i Sverige. För svenskar blir det mer attraktivt att pendla till jobb i Danmark. Det skulle med andra ord kunna uppstå en hel del vinster framför allt i Skåne av en sådan händelse.
Sannolikheten för att Danmark släpper eurokopplingen är som sagt liten men inte obefintlig. Oavsett vad som händer kommer det att vara fortsatt spännande att följa den fortsatta utvecklingen på en av de mer extrema räntemarknaderna i världen – den danska.