måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig tillväxt togs de emot ganska väl. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.

Generellt har bolagen valutamotvind i samband med kronförstärkningen. De flesta bolag redovisar rejäla tapp på grund av valutaeffekterna.

Värst drabbat av detta är nog Bonesupport som redovisar en omsättningsökning på 40 procent räknat i konstant valuta, men med valutaeffekten blev det bara 29 procent. Rörelseresultatet dubblades dock nästan från 29 Mkr till 55 Mkr.

Emil Billbäck

”Den svagare dollarkursen har påverkat tillväxten mätt i kronor”, skriver avgående vd Emil Billbäck i rapporten.

Fettbolaget AAK, med huvudkontor i Malmö, hade en minskad försäljningsvolym i andra kvartalet. Omsättningen stannade på 11,3 miljarder kronor. Även rörelseresultatet minskade till under miljarden, 912 Mkr. Men borträknat en avyttring, omstruktureringskostnader och valutaeffekter ökade rörelseresultatet med 16 procent.

Detta tog aktiemarknaden fasta på och höjde AAK:s aktie med 7 procent på rapportdagen, torsdagen den 17 juli.

Ytterligare ett bolag som följer mönstret är platsbolaget Nolato som på grund av valutan minskade omsättningen en aning till 2,4 mdr. Utan valutaeffekt var det en ökning med 1 procent. Ebita steg till 277 Mkr och marginalen steg från 10 procent till 11,6 procent.

Nolatos rapport kom på fredagsmorgonen. Dock fick aktien ett hopp uppåt med 5 procent redan på torsdagen strax före börsens stängning. När rapporten väl var känd på fredagsmorgonen föll aktien marginellt.

För Trelleborg blev kvartalet mediokert med marginella minskningar på alla poster och valutan slog negativt med 7 procent.

”Det andra kvartalet präglades av fortsatt osäkerhet kring den globala geopolitiska situationen samt de framtida villkoren för internationell handel. De oklara handelsförutsättningarna påverkade investeringsklimatet negativt och bidrog till en försiktighet bland företag både lokalt och globalt”, skriver vd Peter Nilsson.

Friluftsbolaget Thule steg på rapporten som bara innehöll marginella förändringar jämfört med samma kvartal i fjol. Den organiska tillväxten var 1,5 procent. Det justerade rörelseresultatet blev oförändrat på 724 Mkr.

Byggbolaget Peab har däremot få negativa valutaeffekter eftersom bolaget främst är aktivt i Norden. Icke desto mindre minskade omsättningen lite grann till 14,9 mdr. Rörelseresultatet steg dock med ökad marginal som följd. Det imponerade dock inte på aktiemarknaden som sänkte aktien.

”Den geopolitiska osäkerheten leder fortsatt till en mer avvaktande marknad och osäkerhet kring investeringar. Den makroekonomiska återhämtningen går långsammare än tidigare väntat, men vändningen väntas ta fart under andra halvåret 2025 med bredare ekonomisk tillväxt som följd”, skriver vd Jesper Göransson.

Försvarsbolaget Mildef har fått en leveransförsening som innebär att fakturering som var planerad under det andra kvartalet skjuts fram till det tredje. Organiskt innebar det ett omsättningstapp på 36 procent. Mildef har dock gjort ett stort förvärv av det tyska Rode och det lyfter samtliga siffror. Orderingången ökade med 116 procent där hälften kommer från det tyska bolaget.

Vd Daniel Ljunggren ser mycket ljust på framtiden i samband med Natos upprustning och 5-procentsmålet i Europa. Aktien lyfte med 11 procent på fredagen.

”Denna historiska upprustning kommer att påverka hela den europeiska försvarsindustrin, inklusive Mildef, och kommer att sätta tonen för efterfrågan det kommande årtiondet”, skriver Daniel Ljunggren.

E-handelsjätten BHG Group faller in i mönstret med ökad organisk försäljning men med valutatapp. Totalt gav det en tillväxt på 1 procent till 2,7 mdr. Även resultatraderna var i princip oförändrade. Att det går långsamt framåt är dock en framgång för bolaget som haft några mycket tuffa år i en post-covid-baksmälla.

Kylbolaget Beijer Ref redovisar en omsättningsökning med 12 procent, men efter valutaomräkning blev det bara 5 procent, till totalt 10,2 mdr. Lönsamheten på ebita-nivå slog rekord på 12,2 procent. Aktien steg på rapporten.

Den stora rapportförloraren var Kjell Group som redovisar en minskad omsättning med 10 procent till 530 Mkr och ett ebita på minus 9,2 Mkr. Kjells negativa utveckling har inte vänt och det ska bli intressant att se vad tillträdande vd Sandra Gadd kommer att göra för att vända utvecklingen.

På life science-sidan går Camurus fortsatt bra och ökade intäkterna med 52 procent till 676 Mkr i kvartalet. Resultat före skatt ökade med 195 procent till 307 Mkr. Aktiemarknaden har dock höga förväntningar och svarade med en gäspning.

Gunnar Wrede

Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.


  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.

  • Mildefs vd säljer aktier för 160 miljoner

    Efter Mildefs jätterally på börsen väljer vd Daniel Ljunggren att casha in. Han har sålt drygt 590 000 aktier i bolaget och tar därmed hem nästan 160 Mkr till bankkontot. – Det här handlar väl om någon form av riskbalansering, säger Ljunggren.

  • Aktien stiger när huvudägaren dumpar

    Kjell & Companys mångårige storägare FSN Capital lämnar prylkedjan genom att sälja hela sitt innehav. Och det blev direkt huggsexa om aktierna som såldes med rabatt. Bland köparna finns Siba-familjen och en av Spotify-grundarna.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.