Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig tillväxt togs de emot ganska väl. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.
Generellt har bolagen valutamotvind i samband med kronförstärkningen. De flesta bolag redovisar rejäla tapp på grund av valutaeffekterna.
Värst drabbat av detta är nog Bonesupport som redovisar en omsättningsökning på 40 procent räknat i konstant valuta, men med valutaeffekten blev det bara 29 procent. Rörelseresultatet dubblades dock nästan från 29 Mkr till 55 Mkr.

”Den svagare dollarkursen har påverkat tillväxten mätt i kronor”, skriver avgående vd Emil Billbäck i rapporten.
Fettbolaget AAK, med huvudkontor i Malmö, hade en minskad försäljningsvolym i andra kvartalet. Omsättningen stannade på 11,3 miljarder kronor. Även rörelseresultatet minskade till under miljarden, 912 Mkr. Men borträknat en avyttring, omstruktureringskostnader och valutaeffekter ökade rörelseresultatet med 16 procent.
Detta tog aktiemarknaden fasta på och höjde AAK:s aktie med 7 procent på rapportdagen, torsdagen den 17 juli.
Ytterligare ett bolag som följer mönstret är platsbolaget Nolato som på grund av valutan minskade omsättningen en aning till 2,4 mdr. Utan valutaeffekt var det en ökning med 1 procent. Ebita steg till 277 Mkr och marginalen steg från 10 procent till 11,6 procent.
Nolatos rapport kom på fredagsmorgonen. Dock fick aktien ett hopp uppåt med 5 procent redan på torsdagen strax före börsens stängning. När rapporten väl var känd på fredagsmorgonen föll aktien marginellt.
För Trelleborg blev kvartalet mediokert med marginella minskningar på alla poster och valutan slog negativt med 7 procent.

”Det andra kvartalet präglades av fortsatt osäkerhet kring den globala geopolitiska situationen samt de framtida villkoren för internationell handel. De oklara handelsförutsättningarna påverkade investeringsklimatet negativt och bidrog till en försiktighet bland företag både lokalt och globalt”, skriver vd Peter Nilsson.
Friluftsbolaget Thule steg på rapporten som bara innehöll marginella förändringar jämfört med samma kvartal i fjol. Den organiska tillväxten var 1,5 procent. Det justerade rörelseresultatet blev oförändrat på 724 Mkr.
Byggbolaget Peab har däremot få negativa valutaeffekter eftersom bolaget främst är aktivt i Norden. Icke desto mindre minskade omsättningen lite grann till 14,9 mdr. Rörelseresultatet steg dock med ökad marginal som följd. Det imponerade dock inte på aktiemarknaden som sänkte aktien.

”Den geopolitiska osäkerheten leder fortsatt till en mer avvaktande marknad och osäkerhet kring investeringar. Den makroekonomiska återhämtningen går långsammare än tidigare väntat, men vändningen väntas ta fart under andra halvåret 2025 med bredare ekonomisk tillväxt som följd”, skriver vd Jesper Göransson.
Försvarsbolaget Mildef har fått en leveransförsening som innebär att fakturering som var planerad under det andra kvartalet skjuts fram till det tredje. Organiskt innebar det ett omsättningstapp på 36 procent. Mildef har dock gjort ett stort förvärv av det tyska Rode och det lyfter samtliga siffror. Orderingången ökade med 116 procent där hälften kommer från det tyska bolaget.

Vd Daniel Ljunggren ser mycket ljust på framtiden i samband med Natos upprustning och 5-procentsmålet i Europa. Aktien lyfte med 11 procent på fredagen.
”Denna historiska upprustning kommer att påverka hela den europeiska försvarsindustrin, inklusive Mildef, och kommer att sätta tonen för efterfrågan det kommande årtiondet”, skriver Daniel Ljunggren.
E-handelsjätten BHG Group faller in i mönstret med ökad organisk försäljning men med valutatapp. Totalt gav det en tillväxt på 1 procent till 2,7 mdr. Även resultatraderna var i princip oförändrade. Att det går långsamt framåt är dock en framgång för bolaget som haft några mycket tuffa år i en post-covid-baksmälla.
Kylbolaget Beijer Ref redovisar en omsättningsökning med 12 procent, men efter valutaomräkning blev det bara 5 procent, till totalt 10,2 mdr. Lönsamheten på ebita-nivå slog rekord på 12,2 procent. Aktien steg på rapporten.
Den stora rapportförloraren var Kjell Group som redovisar en minskad omsättning med 10 procent till 530 Mkr och ett ebita på minus 9,2 Mkr. Kjells negativa utveckling har inte vänt och det ska bli intressant att se vad tillträdande vd Sandra Gadd kommer att göra för att vända utvecklingen.
På life science-sidan går Camurus fortsatt bra och ökade intäkterna med 52 procent till 676 Mkr i kvartalet. Resultat före skatt ökade med 195 procent till 307 Mkr. Aktiemarknaden har dock höga förväntningar och svarade med en gäspning.
Gunnar Wrede