Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för skånska företag. Medan Klang AI maxar tillväxten i Europa, är det tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.
Rapidus berättade för ett par veckor sedan att Position Green tvingats säga upp drygt 40 anställda. Bolaget, som hjälper företag med hållbarhetsrapportering, har gått extremt bra på senare år, och Rapidus utsåg bolaget, med grundaren och vd Daniel Gadd, till årets Rapidusföretag i år.

Men på bara några månader har läget förändrats. Och efter att Rapidus publicerat den förra artikeln om Position Greens nedskärning, kom vi i samspråk med Daniel Gadd.

– Det är marknaden i USA som tvärstannat. Det är som under covid, säger Daniel Gadd.
Det är ingen överdrift att säga att Donald Trumps USA nu prioriterat ned hållbarhet. Det slår mot ett bolag som Position Green. Samtidigt rullar antihållbarhetsvågen även över EU, som infört det så kallade Omnibuspaketet, som backar tidigare krav på hållbarhetsrapportering.
Samtigt har det rullat på ordentligt för det betydligt mindre Helsingborgsbolaget Klang AI i år. Bara under den senaste månaden har bolagets årliga återkommande intäkter, ARR, växt med cirka 50 procent. Sedan februari har de fördubblats, och bolaget har nu nått 8 miljoner i ARR. De finansiella målen har behövt skruvas upp.

— För vår del så känner vi att det har lossnat väldigt mycket och vi kan springa snabbt. Vi tror att vi kommer landa någonstans mellan 12-15 miljoner i år, då har vi växt 3-4 gånger, säger vd Niklas Silfverström.
Klang AI, en av Rapidus 34:or, erbjuder en AI-driven transkriberingstjänst. Vid årsskiftet tog bolaget in 3 miljoner kronor för att kunna växa enligt sina internationella expansionsplaner.
Men Trumps utrikespolitik har gjort att många europeiska företag insett att de behöver ta tillbaka kontrollen över den data som annars hamnar i händerna amerikanska IT-jättar. För Klang AI, vars data inte lämnar Europa, innebär det stora möjligheter.
— Det är väldigt tydligt för oss när vi pratar med våra kunder att det är ”top of mind” hos många. Vi har egentligen sett det sedan vi startade, då vissa av våra kunder är mer säkerhetsmedvetna, Men sedan Trump ser vi att man nu aktivt letar efter europeiska alternativ på ett helt annat sätt, säger Niklas Silfverström.
Momentum i Europa
I januari värderades Klang AI till 48 miljoner kronor och hade en ARR på 4 miljoner, som nu alltså dubblerats. Bolaget har tidigare sneglat mot att försöka nå break-even, men världsläget fick bolaget att styra om till tillväxtfokus.
— Det finns ett gigantiskt momentum i Europa just nu. Relationen med USA har fått många att vakna upp för att vi måste hitta alternativ och bygga våra egna lösningar. Vi är såpass väl positionerade att vi kan ta en ganska stor del av utrymmet, och ska vi göra det måste vi göra det nu, säger Niklas Silfverström.
För att kunna trycka på gaspedalen har bolaget tagit in 8 miljoner kronor i ett konvertibellån från tidigare investerare – lika stor summa som bolaget totalt rest sedan starten 2022. Efter att ha etablerat sig i Norge och Danmark är nästa land som bolaget ska inta Tyskland.
Känner sig som en europé
Frågan om amerikanskt techberoende lyfts alltmer i Europa. Danmark, vars relation till USA blivit särskilt ansträngd i och med Grönlandsfrågan, planerar för att bygga en egen molninfrastruktur och i Tyskland har flera delstater sedan flera år tillbaka förbjudit Microsoft 365 i sina skolor på grund av brister i dataskydd.
— Jag har blivit lite chockad över att många entreprenörer börjat ha ett EU-fokus, och för första gången tänker jag på mig själv mer som en europé. Det känns spännande hur vi ska bygga vår digitala framtid, säger Niklas Silfverström.
För de flesta startupbolag, inte minst inom medicin och teknik, riktas blicken tämligen omgående mot den amerikanska marknaden. Så har fallet aldrig varit för Klang AI, och i och med dagens politiska läge är det än mindre aktuellt.
— Det är coolare om vi kan notera bolaget i Sverige och vara ett svenskt bolag som bidrar till de lokala förutsättningarna. Tänk om vi kan glorifiera det lite mer, säger Niklas Silfverström.
Julia Fryklund
Gunnar Wrede