onsdag 30 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

Sparbanken Skåne, som ägs till 22 procent av Swedbank, redovisar ett sjunkande rörelseresultat på 378 miljoner kronor för årets första kvartal, jämfört med 385 Mkr kvartalet innan. Även räntenettot sjönk och uppgick till 518 Mkr.

Rasmus Roos

”Sparbanken Skånes tillväxt på utlåningssidan fortsatte under första kvartalet, om än i försiktig takt. Vi ser en tydlig avvaktan gällande kreditförfrågningar på både privat- och företagsmarknaden. I övrigt präglade hög konkurrens och prispress utlåningsaffären”, kommenterar bankchefen Rasmus Roos.

Affärsvolym och räntenetto backar

”Den globala osäkerheten om vart ekonomin är på väg tyngde Stockholmsbörsen. Detta bidrog negativt till Sparbanken Skånes volymer för värdepapper, fonder och försäkringar. Totalt sett minskade bankens affärsvolym med 1,7 procent under kvartalet till 260 miljarder kronor vid mars månads utgång. Räntenettot minskade under perioden i förhållande till föregående kvartal, främst till följd av lägre marknadsräntor. ”

Om framtiden skriver Rasmus Roos:

”I Sverige bedöms den ekonomiska utvecklingen förbli svag under det första halvåret 2025, i och med en överraskande hög inflation under inledningen av året och en osäkerhet om framtiden som håller tillbaka både konsumtion och investeringar. Många prognosmakare har trott på en vändning under andra halvåret, men Trumps besked i april om införandet av tullarna har ökat de ekonomiska riskerna väsentligt. Exakt vad konsekvenserna kan bli av det som alltmer liknar ett handelskrig vet ingen i dag”.

Börsras och svag orderingång för Alfa

Verkstadsbolaget Alfa Laval föll nära 4 procent på Stockholmsbörsen efter att på tisdagen ha släppt delårssiffror för första kvartalet. Omsättningen ökade något, från 14,9 till 16,5 miljarder kronor, jämfört med samma period föregående år. Däremot sjönk orderingången med 3 procent till 16,8 miljarder kronor.

“Den nuvarande osäkerheten på marknaden bromsade upp takten för slutliga investeringsbeslut under kvartalet”, uppger bolagets vd Tom Erixon i rapporten.

Bolaget uppger samtidigt att efterfrågan under andra kvartalet förväntas ligga kvar på nuvarande nivå.

Ras för Arjo

Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos aktie rasade efter bolagets kvartalsrapport, som släpptes på tisdagseftermiddagen. Visserligen ökade omsättning 3,4 procent och landade på 2,8 miljarder kronor. Däremot var det justerade ebitda-resultatet lägre än väntat och gick från 502 till 486 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet sjönk från 248 till 208 Mkr i kvartalet. Vilket förklaras av negativa valutaeffekter på grund av att den svenska kronan stärkts mot viktiga valutor som den amerikanska dollarn, euron och det brittiska pundet.

”Marknaden fortsätter att utvecklas i rätt riktning med god efterfrågan på våra produkter och lösningar. Trots ett starkt jämförelsekvartal växer vi i linje med vår målsättning och
fortsätter samtidigt att bygga vår orderbok”, skriver den tillförordnade vd:n Niclas Sjöswärd i rapporten.

Även på onsdagsförmiddagen var Arjos aktie ner över 6 procent.

Tufft för Haki och Ependion

Byggnadsställningsföretaget Haki Safety ökade omsättningen med 9 procent till 263 Mkr. Rörelseresultatet landade på 0 Mkr, vilket förklaras av justeringsposter avseende förvärvs- och omstruktureringskostnader .

”Haki Safety rapporterar ett sammantaget svagt första kvartal med en blandad efterfrågebild inom olika delar av koncernen. Omsättningen ökade med 9 procent jämfört med samma period föregående år, tack vare våra förvärv. Organiskt minskade dock omsättningen med 6 procent, samtidigt som vi kunde konstatera en viss återhämtning mot slutet av kvartalet. Bruttomarginalen upprätthölls på en relativt hög nivå och uppgick till 35,4 procent. Det är tydligt att koncernens verksamheter har olika säsongsmönster och marknadssegment. Vår verksamhet inom systemställningar har utmaningar och där behöver vi intensifiera våra ansträngningar för att stabilisera dess lönsamhet.”, kommenterar vd Sverker Lindberg i rapporten.

Industrikommunikationsbolaget Ependion, tidigare Beijer Electronics, minskar rörelseresultatet kraftigt i årets första kvartal, från 74,5 till 49,2 miljoner kronor. Koncernens försäljning uppgick till 545 Mkr, vilket var svagare än för motsvarande period
i fjol för båda bolagets affärsenheter.

”Resultatet belastades av ofördelaktig mix i försäljningen och negativa valutaeffekter för Beijer Electronics, samt av kostnadsposter av engångskaraktär på totalt cirka
10 Mkr för koncernen”, kommenterar vd Jenny Sjödahl.

Martin Linderoth

Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.


  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Aktieras och vd-byte

    Kjell Group och Swedencare föll hårt på sina kvartalsrapporter. Hansa Biopharma byter vd och det gav också en kraftig kursreaktion, men åt vilket håll?

  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Stark avslutning på 2024 för Lime

    Lundabolaget Lime Technologies avslutade 2024 starkt, med en tillväxt på 19 procent. – En mer optimistisk känsla på marknaden avslutar året, skriver Nils Olsson i rapporten. Men alla bolag i dagens rapportflod visar inte samma tillväxt.

  • Peab andas optimism

    Byggbolaget Peab ökade omsättningen i fjärde kvartalet. ”Årets sista kvartal var starkt och visade på att vi åter är i tillväxt”, skriver vd Jesper Göransson i rapporten. Men i dagens rapportflod finns även ett par rejäla magplask.

  • Alfa Laval gjorde marknaden besviken

    Skånes största börsbolag, Alfa Laval med vd Tom Erixon, levererade organisk tillväxt och rekordstort kassaflöde i fjärde kvartalet. Trots det föll aktien på rapporten. Det gjorde även fettbolaget AKK.

  • Inwido: ”Vi är tillbaka på tillväxtspåret”

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som visar en ökad organisk tillväxt. Vd Fredrik Fredrik Meuller är nöjd, men det är en lång bit kvar till bolagets omsättningsmål.