Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.
Camurus från Lund är ett av Sveriges största läkemedelsbolag, sett till sitt börsvärde på 31 miljarder kronor. Bolaget tillverkar och säljer ett preparat mot opioidberoende, där den amerikanska marknaden står för cirka 10 procent av intäkterna.

Skulle tullar på läkemedel införas kommer det inte påverka Camurus, säger bolagets vd Fredrik Tiberg till Rapidus.
— Våra produkter för den amerikanska marknaden tillverkas i USA, eventuella tariffer kommer inte ha några effekter på oss. Vi har även nya läkemedelskandidater på gång som inte är på marknaden än, men där håller vi på att etablera tillverkning i USA i vilket fall som helst.
Dessutom, säger Fredrik Tiberg, är bruttomarginalen för läkemedel generellt sett ganska hög, att tullpåverkan på läkemedel inte blir så stor som för andra varor, exempelvis bilar.
Även om handelskriget inte får en direkt påverkan på Camurus affär är det fortfarande något som bolaget kan se effekterna av. Efter några riktigt starka år på börsen har bolagets aktie under handelskriget sjunkit med 10 procent.
“Skapar osäkerhet på kapitalmarkanden”
— Det skapar osäkerhet på hela kapitalmarknaden. Det finns ju bolag som har en helt annan utsatthet för tullar. Vi har inget intresse av att se den här instabiliteten på marknaden, vi tjänar ingenting på det, säger Fredrik Tiberg.
Camurus fortsätter sin satsning på utvecklad tillverkning och försäljning av läkemedel i USA trots världsläget.
— Vi räknar med att försäljningen i USA ökar över tid, eftersom våra läkemedel där befinner sig relativt tidigt i lanseringscykeln. Men Europa och resten av världen kommer på medellång sikt att fortsätta vara större marknader, säger Fredrik Tiberg.
De forskande läkemedelsbolagen, Lif, pekar på långsiktiga risker för svensk läkemedelsindustri om exporten till USA minskar. De efterfrågar politiska åtgärder för ett bättre investeringsklimat i Europa, något som Fredrik Tiberg stämmer in i.
— Alla vill ha ett bättre investeringsklimat. Den europeiska marknaden är ganska fragmenterad, både ur ett pris- och ersättningsperspektiv. Att utveckla ett nytt läkemedel kan ta upp till tio år, då vill man ha en framtidshorisont som är tydlig, man vill verka inom ett ersättningssystem som är långsiktigt hållbart, säger Fredrik Tiberg.
Julia Fryklund