tisdag 22 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

|  
|  

Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

Camurus från Lund är ett av Sveriges största läkemedelsbolag, sett till sitt börsvärde på 31 miljarder kronor. Bolaget tillverkar och säljer ett preparat mot opioidberoende, där den amerikanska marknaden står för cirka 10 procent av intäkterna.

Skulle tullar på läkemedel införas kommer det inte påverka Camurus, säger bolagets vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

— Våra produkter för den amerikanska marknaden tillverkas i USA, eventuella tariffer kommer inte ha några effekter på oss. Vi har även nya läkemedelskandidater på gång som inte är på marknaden än, men där håller vi på att etablera tillverkning i USA i vilket fall som helst.

Dessutom, säger Fredrik Tiberg, är bruttomarginalen för läkemedel generellt sett ganska hög, att tullpåverkan på läkemedel inte blir så stor som för andra varor, exempelvis bilar.

Även om handelskriget inte får en direkt påverkan på Camurus affär är det fortfarande något som bolaget kan se effekterna av. Efter några riktigt starka år på börsen har bolagets aktie under handelskriget sjunkit med 10 procent.

“Skapar osäkerhet på kapitalmarkanden”

— Det skapar osäkerhet på hela kapitalmarknaden. Det finns ju bolag som har en helt annan utsatthet för tullar. Vi har inget intresse av att se den här instabiliteten på marknaden, vi tjänar ingenting på det, säger Fredrik Tiberg.

Camurus fortsätter sin satsning på utvecklad tillverkning och försäljning av läkemedel i USA trots världsläget.

— Vi räknar med att försäljningen i USA ökar över tid, eftersom våra läkemedel där befinner sig relativt tidigt i lanseringscykeln. Men Europa och resten av världen kommer på medellång sikt att fortsätta vara större marknader, säger Fredrik Tiberg.

De forskande läkemedelsbolagen, Lif, pekar på långsiktiga risker för svensk läkemedelsindustri om exporten till USA minskar. De efterfrågar politiska åtgärder för ett bättre investeringsklimat i Europa, något som Fredrik Tiberg stämmer in i.

— Alla vill ha ett bättre investeringsklimat. Den europeiska marknaden är ganska fragmenterad, både ur ett pris- och ersättningsperspektiv. Att utveckla ett nytt läkemedel kan ta upp till tio år, då vill man ha en framtidshorisont som är tydlig, man vill verka inom ett ersättningssystem som är långsiktigt hållbart, säger Fredrik Tiberg.

Julia Fryklund

Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.