torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mölla säker hamn i tullkaoset

|  
|  

När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

First north-noterade Skåne-Möllans aktiekurs har sedan mitten av mars rusat med 35 procent. Det kan jämföras med Stockholmsbörsen som i tullkaosets spår under samma period fallit med cirka 12 procent.

Kursuppgången följer ett mönster. Som Rapidus tidigare berättat var Skåne-Möllan 2022-års främsta skånska börsvinnare med en uppgång på 87 procent.

Anders Persson

– Vi har noterat att det är lite ökat intresse för vår aktie, och att det tenderar att bli det i orostider, säger vd Anders Persson som representerar andra generationen i grundarfamiljen och är bolagets största ägare.

– Livsmedelsproduktion med svenskproducerad basråvara kan kännas tryggt för många och bli attraktivt i oroliga tider. Det är begriplig verksamhet och påverkas inte så mycket av tullar och annat, fortsätter han.

Förra året minskade Skåne-Möllans omsättning något samtidigt som lönsamheten förbättrades, men några dramatiska förändringar var det inte tal om.

Har ni gjort något annat som skulle kunna förklara uppgången?

– Nej, inte mer än det vi gör dagligdags. Det var samma sak under orostiderna 2022, efter krigsutbrottet i Ukraina.

Anders Persson lägger till att man såg ett aktie-uppsving också under pandemin när bolaget plötsligt fick fler ägare.

– Vi hoppade upp till nivån på mellan 1000 och 1500 aktieägare i samband med corona, säger han.

Både inköp och försäljning inom Sverige

Skåne-möllans anläggning i Tågarp producerar som namnet antyder mjöl och spannmålsprodukter. Råvaran köps lokalt och kunderna finns till övervägande del inom landets gränser. En av produktnischerna är värmebehandlade mjölprodukter till livsmedelsindustrin. Dessa har längre hållbarhet och en mindre andel exporteras inom Europa.

Ett handelskrig skulle förvisso ändå kunna påverka Skåne-möllan. Priset på spannmål styrs av världsmarknadspriset, vilket därmed påverkar kostnaden även för den som köper allt lokalt, förklarar Anders Persson.

Näst största ägare i Skåne-möllan efter Anders Persson är Tibia Konsult som jämte Sten K Johnssons stiftelse förvaltar arvet efter industrimannen Sten K Johnsson. Den tredje större ägaren är Norgesmøllene, en del av den norska lantbrukarkooperativet Felleskjøpet Agri. Styrelseordförande är Håkan Sigvant, tidigare bland annat koncernchef för Pågen.

Ola Nilsson

När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.