Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.
Rapidus har tidigare skrivit om Recoma, som på sin anläggning i Hässleholm tillverkar byggskivor av återvunna kartonger. Tillverkningen sker helt genom en maskin som tuggar i sig gamla kartonger och pressar ihop dem till byggskivor.
Maskinen har i dag en maxkapacitet om 5 000 ton avfall per år, men i början av året tog bolaget in totalt 64 miljoner kronor för att köpa in ytterligare en maskin och därmed fördubbla sin kapacitet. Den nya maskinen anländer inte Hässleholm förrän i början av nästa år, men redan nu kommer bolaget att kunna öka sin kapacitet efter att kartongindustrins stora tungviktare, Tetra Pak, går in och bidrar.

Tetra Pak bidrar med 300 000 Euro så att Recoma kan köpa in en torkmaskin, vilket gör att återvinningskapaciteten kan dubbleras, skriver Tetra Pak i ett pressmeddelande. Maskinen väntas vara installerad och i gång till sommaren.
Torkmaskinen är en lösning på ett problem som uppstår vid återvinningen av många kartonger som har en inre beläggning av materialet polyal. Det är ett svårare material att återvinna, där fukt är ett stort problem. Återvinningen av polyal är alltså en utmaning för såväl Recoma, som för producenterna Tetra Pak själva.

Tetra Pak har sedan tidigare satsat på att bygga återvinningshubbar för polyal i flera europeiska länder. Till exempel har de investerat 250 Mkr tillsammans med företaget Axjo i Gislaved, som tagit fram teknik för att återvinna och skapa nya produkter av polyal. Tetra Paks vd Marie Sandin har tidigare sagt till Rapidus att bolaget räknar med att investera mer än 400 Mkr per år i liknande projekt i hela världen under de kommande åren. I det ljuset är stödet till Recoma en droppe i havet.
För Recoma kan det dock innebära betydligt ökade intäkter. Vid en maxkapacitet på den nuvarande anläggningen, 5000 ton per år, motsvarar de årliga intäkterna för Recoma 15-20 miljoner kronor. Efterfrågan har dock varit ungefär hälften så stor hittills, men grundare och vd Max Rosenberg har uppgett för Rapidus att de hoppas vara uppe på maxkapacitet vid årsskiftet 2025-2026. Omsättningen för förra året, i ett räkenskapsår som slutade i mars 2025, landade på drygt 7 miljoner kronor. En dubblerad kapacitet innebär alltså en möjlig omsättning på 30-40 miljoner kronor istället.
— Investeringen i en andra produktionslinje är ett viktigt steg för att kunna växla upp vår verksamhet. Genom att öka kapaciteten och förfina processen vill vi säkra en stabil tillgång på byggskivor av hög kvalitet som möter efterfrågan på den nordiska marknaden, säger Max Rosengren, vd på Recoma i ett pressmeddelande.
Julia Fryklund