tisdag 15 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tetra Pak investerar i impactbolag

|  
|  

Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

Rapidus har tidigare skrivit om Recoma, som på sin anläggning i Hässleholm tillverkar byggskivor av återvunna kartonger. Tillverkningen sker helt genom en maskin som tuggar i sig gamla kartonger och pressar ihop dem till byggskivor.

Maskinen har i dag en maxkapacitet om 5 000 ton avfall per år, men i början av året tog bolaget in totalt 64 miljoner kronor för att köpa in ytterligare en maskin och därmed fördubbla sin kapacitet. Den nya maskinen anländer inte Hässleholm förrän i början av nästa år, men redan nu kommer bolaget att kunna öka sin kapacitet efter att kartongindustrins stora tungviktare, Tetra Pak, går in och bidrar.

Max Rosengren, vd på Recoma.

Tetra Pak bidrar med 300 000 Euro så att Recoma kan köpa in en torkmaskin, vilket gör att återvinningskapaciteten kan dubbleras, skriver Tetra Pak i ett pressmeddelande. Maskinen väntas vara installerad och i gång till sommaren.

Torkmaskinen är en lösning på ett problem som uppstår vid återvinningen av många kartonger som har en inre beläggning av materialet polyal. Det är ett svårare material att återvinna, där fukt är ett stort problem. Återvinningen av polyal är alltså en utmaning för såväl Recoma, som för producenterna Tetra Pak själva.

Tetra Pak har sedan tidigare satsat på att bygga återvinningshubbar för polyal i flera europeiska länder. Till exempel har de investerat 250 Mkr tillsammans med företaget Axjo i Gislaved, som tagit fram teknik för att återvinna och skapa nya produkter av polyal. Tetra Paks vd Marie Sandin har tidigare sagt till Rapidus att bolaget räknar med att investera mer än 400 Mkr per år i liknande projekt i hela världen under de kommande åren. I det ljuset är stödet till Recoma en droppe i havet. 

För Recoma kan det dock innebära betydligt ökade intäkter. Vid en maxkapacitet på den nuvarande anläggningen, 5000 ton per år, motsvarar de årliga intäkterna för Recoma 15-20 miljoner kronor. Efterfrågan har dock varit ungefär hälften så stor hittills, men grundare och vd Max Rosenberg har uppgett för Rapidus att de hoppas vara uppe på maxkapacitet vid årsskiftet 2025-2026. Omsättningen för förra året, i ett räkenskapsår som slutade i mars 2025, landade på drygt 7 miljoner kronor. En dubblerad kapacitet innebär alltså en möjlig omsättning på 30-40 miljoner kronor istället.

— Investeringen i en andra produktionslinje är ett viktigt steg för att kunna växla upp vår verksamhet. Genom att öka kapaciteten och förfina processen vill vi säkra en stabil tillgång på byggskivor av hög kvalitet som möter efterfrågan på den nordiska marknaden, säger Max Rosengren, vd på Recoma i ett pressmeddelande.

Julia Fryklund

Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.


  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.