Drone as a Service, DaaS, är den nya affärsidén bakom Sebastian Merlövs nystartade bolag. – Sverige och Europa kommer att behöva tillverka miljontals drönare. Nu har vi startat ett bolag som ska se till att det händer, säger han.
Sebastian Merlöv är till vardags vd på IT-företaget Absfront som han grundat men 2023 sålde till börsnoterade Combined X. Parallellt har han även varit kommunpolitiker i Lomma och tidvis anställd som gruppchef i försvaret.

– I försvaret kom jag i kontakt med väldigt kunniga människor och vi har löpande diskuterat behovet av utrustning. På senare tid har behovet av drönare blivit ett huvudfokus, säger han och fortsätter:
– I den nya tidens krigföring är drönare en förbrukningsvara, då får de inte vara för dyra, och i princip alla billiga drönare kommer i dag från Kina. För ett år sedan tänkte vi att någon annan kommer att ta tag i det här för Europas räkning, men inget hände. Då sa vi att vi gör det själva.
Hemliga grundare
Han är hittills den enda finansiären bakom bolaget Sweden Dynamics som momsregistrerades så sent som den 31 mars i år. Bakom bolaget finns totalt sex medgrundare, men Sebastian Merlöv vill av säkerhetsskäl inte säga deras namn. Själv är han ordförande.
– Det är personer med bakgrund inom försvarspolitik och försvarsindustri, det är allt jag kan säga.
Just nu pågår konstruktionen av en drönarprototyp någonstans i Skåne. Även platsen är hemlig. Prototypen som ska klara FMV:s krav och får kosta maximalt 10 000 kronor styck. Dessutom ska alla delar i den vara Europatillverkade. Än så länge är det 80 procent.
Drönare på licens
Bolaget ska dock inte i första hand sälja drönare, utan licenser till tillverkning av just de modeller bolaget tar fram.
– Vi kommer att ha tillverkning, men affärsidén är främst ”Drone as a Service”. Det innebär att man i händelse av krig ska kunna krigsplacera tillverkningen till civila industrier. Vi tror att vi med den affärsmodellen kan omsätta 100 Mkr inom tre till fem år.
Mycket återstår dock innan detta är förverkligat. Dels behövs mer kapital, dels ska produkten komma igenom FMV:s nålsöga. Försvaret har dock startat ett projekt för civilmilitär samverkan som kan öppna ett snabbspår till produktgodkännande.
– Vi tror att vi kan få finansiering dels från Vinnova som stödjer försvarets satsning på civilmilitär samverkan. Det finns också EU-projekt som stödjer det, säger Sebastian Merlöv.
Affärsidén med licenstillverkning ställer krav på immateriella rättigheter så att produkten inte kopieras. Sebastian Merlöv uppger att den frågan ska tas i dialog med FMV, om det kommer att behövas patent eller om det räcker med avtal.
Gunnar Wrede