torsdag 30 oktober 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

|  
|  

Det tog sin tid. Men till slut var investerarintresset stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

Malmöbolaget Re:meat vill revolutionera matindustrin genom att odla kött. I januari deltog bolagets vd Jacob Schaldemose Peterson vid Rapidus pitchevent i Lund, där bolaget sökte totalt 6 miljoner kronor. Men när rundan stängdes hade de tagit in nästan det dubbla: 11 miljoner kronor.

— Det är härligt, vi lyckades skapa en fomo-effekt (fear of missing out, red). Det satt långt inne, men till slut, säger Gittan Schiöld, som är bolagets CCO och medgrundare.

Det är en namnkunnig investerargrupp som deltagit i rundan, med bland annat 8+ Ventures, Kristofer Forss, som grundat Bastard Burgers, Jon Persson och Erik Rosengren som grundat Söderberg & Partners och Judith Wolst, som grundat SusTechable, samt Skåne Ventures. Dessutom deltog en rad mindre ängelinvesterare.

— Det är så kul, vi har lyckats hitta en härlig mix av kompetenser. De har även bra kontaktnät i branschen och vi behöver etablera strategiska partnerskap i värdekedjan. De som går in nu har ett brett nätverk och kan stötta upp, säger Gittan Schiöld.

Jacob Schaldemose Peterson och Gittan Schiöld.

Hon framhåller att det också handlar om investerarnas inställning till produkten.

— De har tron på att det är det här kommer vi att äta i framtiden, att vi radikalt kommer förändra vårt sätt att äta kött – om vi nu ska äta kött, säger Gittan Schiöld.

En fråga om beredskap

Det går att peka på många klimatfördelar med odlat kött framför traditionell djurhållning. Att odla kött tycks också ligga rätt i tiden när säkerhet och beredskap hamnat högt på dagordningen.

— Det som händer i omvärlden har gjort att klimatfrågan hamnat i skymundan, men matproduktionen är ju en del av beredskapen, så därav lyckas vi fortsätta vara relevanta.

Kapitalet kommer att gå till att bygga en pilotanläggning där odlingen ska ske, där bolaget gärna jämför sin process med ett bryggeri. ”Köttbryggeriet” kommer att byggas i Lund, för att visa för kunderna hur odlingsprocessen går till.

— Våra kunder är ju matproducenterna och vi behöver visa på hur effektiv processen är, och att det funkar, säger Gittan Schiöld.

Med det nya, oväntat stora, kapitalet kan bolaget driva på sin utveckling snabbare, och har också lite längre runway. Men om ett år behöver bolaget fylla på kassan igen. 

— Det blir förhoppningsvis vår sista runda, på kanske runt 20 miljoner kronor. Men vi är supertaggade att få ta nästa steg nu, det ska bli jättespännande, säger Gittan Schiöld.

Julia Fryklund

Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Alfa Laval trefaldigar innovation i Lund

    Först var det Tetra Pak med innovationscentret Biotech Heights. Nu investerar Alfa Laval i ytterligare ett i Lund. Rapidus var på plats när det ceremoniella första spadtaget togs på onsdagen.

  • Lämnade tv-jobbet för mammaträning

    Gravida vet inte alltid hur eller vad de får träna under graviditeten. Det tog tv-reportern Isabel Boltenstern fasta på och startade appen Mammaträning som guidar svenska kvinnor både före och efter att de föder barn. Nu ska appen ut i världen.

  • ”Ännu ett skitkvartal”

    ”Det känns som att jag skrivit samma vd-ord flera kvartal i rad nu, att nu är det dåligt men snart blir det bätrre”. Det säger Oscar Ahlgren, vd för finansrådgivaren Västra Hamnen Corporate Finance. Vändningen låter helt enkelt dröja på sig.