tisdag 18 mars 2025

inloggad som

Återbruksbolaget kastar in handduken

Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

GIAB:s affärsidé var att köpa skadat gods från försäkringsärenden och returer från övrig handel och sälja det vidare för återbruk. Så sent som för ett par veckor sedan pratade Rapidus med vd Christer Persson som då berättade att det rådde akut likviditetsbrist i bolaget. Dalande försäljning under fjolårets fjärde kvartal och början på 2025 låg bakom tappet.

I förra veckan meddelade Folksam att de säger upp sitt avtal med GIAB. Det blev spiken i kistan för bolaget, som nu har lämnat in en konkursansökan. Omsättningen från avtalet med Folksam har utgjort en majoritet av GIAB:s totala omsättning.

– GIAB har under en tid dragits med ansträngd likviditet. Vi trodde länge på en ljusning, men när vår enskilt största kund sa upp sitt avtal så fanns det inte mycket mer att göra än att ansöka om konkurs, säger GIAB:s styrelseordförande Patrik Olivecrona.

Tingsrätten kommer nu att pröva ansökan och, om den bifalles, utse en konkursförvaltare som tar över bolagets tillgångar och hanterar avvecklingen. 

GIAB startades 2012 med idén om cirkulär skadereglering kopplat till försäkringsbranschen. Bolaget tar in och tar tillvara skadat gods och har utvecklats till en fullskaligt cirkulär affärsmodell. Nya tjänster har tagits fram inom exempelvis retur- och reklamationshantering för e-handel samt konsultverksamhet inom digitalisering och cirkulära affärsmodeller.

Martin Linderoth

Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.


  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.

  • Restaurangerna kvar i tunneln

    Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.

  • ”Ät lunch ute på måndagar!”

    Den skånska krögaren Daniel Pembert ser ljusglimtar. Men folk måste börja äta lunch ute på måndagar och fredagar, säger han.

  • Kjell faller på nyemission

    Kjell Group, moderbolag till elektronikkedjan Kjell & Company med huvudkontor i Malmö, aviserar en nyemission på 200 Mkr. En del ska gå till investeringar, men aktien faller.

  • Enorama överger nikotintuggummin

    Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.

  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Återbruksbolaget lämnar Staffanstorp

    Godsinlösen Nordic, GIAB, visar fortsatt röda siffror. Nu lämnar bolaget Staffanstorp och en lager- och logistikenhet i Stockholm har sagts upp. Inom kort behövs en ny kapitalinjektion.

  • Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

    Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.