måndag 14 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Räntenedgången har inte tagit skruv

De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på konjunkturen i vår region. Den här gången har vi tittat närmare på marknaden för företagsförvärv – M&A (Mergers and Acquisitions).

Johan Strandberg är partner på PwC med bas i Malmö och ansvarig för företagstransaktionsverksamheten i södra Sverige. Han säger att den optimism som fanns på marknaden inför förra sommaren inte infriades.

– Många bolag förberedde försäljningar som skulle igång under hösten. Man hade väldigt mycket fokus på ränteläget men inte så mycket fokus på konjunkturläget.

När lågkonjunkturen inte gav med sig som många trott och bolagen inte visade tillräckligt bra siffror sköts transaktionerna helt enkelt upp.

– Då tänkte man ”nu sänker Riksbanken räntan lite till, då kommer dammluckan att öppnas våren 2025”. Men jag tror inte riktigt på det.

Johan Strandberg tror att det dröjer innan konjunkturen vänder på riktigt eftersom konsumenterna är fortsatt avvaktande.

”Det finns ett antal branscher där M&A-klimatet kommer vara ganska djupfryst ett tag till.”

Johan strandberg

– Man väntar lite tills man är säker på att det verkligen går åt rätt håll innan man börjar konsumera. Det kommer att tina upp under våren och bli betydligt bättre än hösten 2024. Men jag tror inte att vi kommer tillbaka till transaktionsnivåerna som rådde under 2021 och 2022. Det finns ett antal branscher där M&A-klimatet kommer vara ganska djupfryst ett tag till.

Det gäller till exempel bygg- och anläggning tillsammans med stora delar av detalj- och e-handeln. Branscher som inte är lika konjunkturkänsliga har klarat sig bättre. Hit hör livsmedelsbranschen men också företag med kunder inom staten eller kommunerna, exempelvis i vårdsektorn.

Johan Strandberg ser också ett ökat intresse för bolag inom säkerhet.

– Bolag som håller på med larm, trygghetslarm, övervakning, kameror eller perimeterskydd är attraktiva. Även välnischade bolag som är duktiga inom IT-säkerhet är jätteintressanta och har ganska höga multiplar i värderingen fortfarande.

Tobias Lundin, vd och partner på Weibull M&A, säger att 2024 för egen del var ”absolut okej” om än på marginalen sämre än 2023.

– Konjunkturkänsliga branscher påverkades hos oss också såklart. Men för bolag som fortsatte att gå fint i intressanta, mer konjunkturokänsliga branscher ökade intresset. Det fanns något färre riktigt kvalitativa bolag till salu och då blev konkurrensen ganska hög. Vi var ändå förvånade över att värderingsnivån låg relativt högt under 2024.

Han säger att det var tydligt från köparnas sida att kraven på marginalerna i eventuella förvärv höjdes.

– Om du kunde sälja ett installationsbolag som tjänar 7-8 procent under 2022 eller 2023 så skulle jag säga att det var helt omöjligt 2024. Då behövde du ha ett mer nischat, teknikorienterat bolag som tjänade 15 plus procent, då var det intressant.

Tobias Lundin menar att ränteläget är av mindre betydelse för ”gedigna, robusta, solida köpare” som Indutrade, Lagercrantz eller Lifco. Konjunkturen är betydligt viktigare.

– Nu gick räntorna ner men jag ser inte någon direkt påverkan hos de investerare vi jobbar med. För dem är bransch, nisch, marginal och marknadsandel det viktigaste. Då spelar det ingen roll vad det kostar att låna pengar.

Liksom Johan Strandberg ser han positiva tecken, men tror att vändningen dröjer.

”Andra hälften av 2025, kanske?”

tobias lundin

– Andra hälften av 2025, kanske? Det går ju inte i raketfart att vända en konjunktur, men kanske att det ser något mer positivt ut framåt. Det är väl försiktigt optimistiskt, tycker jag.

Claes Hovstadius är ordförande och partner på Svensk Företagsförmedling med kontor över hela landet men bland annat i Malmö, Lund och Helsingborg.

– Förvärvsmarknaden har påverkats av lågkonjunkturen som slog till hårt i oktober 2022. Generellt blev det svårare att få förvärvskrediter av bankerna och investerare som var högt belånade började försvinna. Effekten blev att en del projekt avstannade eller sköts på framtiden, säger han.

Osäkerheten har gjort investerare mindre riskbenägna, säger han. Mindre lönsamma bolag eller de som uppfattas ha en högre risk har helt enkelt blivit svårsålda.

– Men man är öppen för att betala för rätt bolag eftersom man inte vill öka sin riskexponering. Köpeskillingarna har bibehållits eller till och med gått upp när fler flockas kring de fina bolagen.

Hetast framöver är bolag inom områden där det finns uppdämda investeringsbehov, som grundläggande infrastruktur inom energi, vatten och avlopp, miljö eller IT-säkerhet.

Även Claes Hovstadius använder uttrycket ”försiktigt optimistisk”.

– Vi kommer att se ljuspunkter under 2025 men det kanske inte går så fort som många vill tro. Jag är inte övertygad om att vi får fler räntesänkningar, till exempel.

Allt annat lika menar han att Skåne har en fördel relativt andra svenska regioner.

– Det är nära till kontinenten och det händer mycket. Bra bolag här är jätteintressanta.

Ola Nilsson

De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.