måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Cronholm och Sundsstaden går ihop

När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

Både Sundsstaden och Cronholm & Partners är välkända aktörer inom kommersiell fastighetsförmedling i södra Sverige. Sundsstaden bildades 2019 av Nils Holmquist och Anders Hedenskog, medan Cronholm bildades lite mer än 100 år tidigare, 1918, av Alfred Cronholm.

— Jag börjar känna att jag ska ta ett steg tillbaka. Jag kanske inte blir så operativ, utan blir mer senior advisor. Men jag tänker inte lägga av, det får man inte göra, säger Christer Cronholm.

Cronholm & Partner är verksamt i hela södra Sverige, med kontor i Malmö, Helsingborg och Halmstad, medan Sundsstaden utgår från Malmö.

Christer Cronholm och Anders Hedenskog

Samgåendet innebär att det inledningsvis blir verksamheten i Helsingborg som kommer att bära det gemensamma bolagsnamnet ”Sundsstaden Cronholm AB”, medan Sundsstadens Malmöverksamhet fortsätter som vanligt under det gamla namnet. Vd i Helsingborgsbaserade Sundsstaden Cronholm blir Johan Alehammar, som nu är partner i Cronholm & Partners.

— Men jag sitter själv i Malmö så jag kommer vara aktiv här, säger Christer Cronholm.

Anders Hedenskog och Christer Cronholm har varit affärsbekanta sedan många år tillbaka, och fann att bolagen kunde komplettera varandra bra – inte bara geografiskt.

Lika, men olika

— Vi konstaterade att vi är två företag som är relativt lika, men har lite olika styrkor. I grunden är vi båda fastighetsmäklare, men Sundsstaden sysslar också med uthyrning, vilket inte vi gör. Vi har å andra sidan mer offentlig upphandling som en av våra styrkor, säger Christer Cronholm.

Cronholm blev ”Cronholm & Partners” för cirka tio år sedan, då medarbetare bjöds in till delägarskap. Att bolaget nu väljer att gå samman med Sundsstaden är en del av det generationsskifte som inte kunnat göras inom familjen. Christer Cronholm har medvetet valt att inte aktivt locka in några av sina egna barn i företaget, men har samtidigt stor respekt för den historia han själv förvaltat.

— Min farfar har gjort affärer med dem vars barnbarn jag gör affärer med. Jag måste se till att det kontaktnät som jag själv byggt upp och fått ärva efter min far och farfar inte går förlorat.

Julia Fryklund

När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.