onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Cronholm och Sundsstaden går ihop

När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

Både Sundsstaden och Cronholm & Partners är välkända aktörer inom kommersiell fastighetsförmedling i södra Sverige. Sundsstaden bildades 2019 av Nils Holmquist och Anders Hedenskog, medan Cronholm bildades lite mer än 100 år tidigare, 1918, av Alfred Cronholm.

— Jag börjar känna att jag ska ta ett steg tillbaka. Jag kanske inte blir så operativ, utan blir mer senior advisor. Men jag tänker inte lägga av, det får man inte göra, säger Christer Cronholm.

Cronholm & Partner är verksamt i hela södra Sverige, med kontor i Malmö, Helsingborg och Halmstad, medan Sundsstaden utgår från Malmö.

Christer Cronholm och Anders Hedenskog

Samgåendet innebär att det inledningsvis blir verksamheten i Helsingborg som kommer att bära det gemensamma bolagsnamnet ”Sundsstaden Cronholm AB”, medan Sundsstadens Malmöverksamhet fortsätter som vanligt under det gamla namnet. Vd i Helsingborgsbaserade Sundsstaden Cronholm blir Johan Alehammar, som nu är partner i Cronholm & Partners.

— Men jag sitter själv i Malmö så jag kommer vara aktiv här, säger Christer Cronholm.

Anders Hedenskog och Christer Cronholm har varit affärsbekanta sedan många år tillbaka, och fann att bolagen kunde komplettera varandra bra – inte bara geografiskt.

Lika, men olika

— Vi konstaterade att vi är två företag som är relativt lika, men har lite olika styrkor. I grunden är vi båda fastighetsmäklare, men Sundsstaden sysslar också med uthyrning, vilket inte vi gör. Vi har å andra sidan mer offentlig upphandling som en av våra styrkor, säger Christer Cronholm.

Cronholm blev ”Cronholm & Partners” för cirka tio år sedan, då medarbetare bjöds in till delägarskap. Att bolaget nu väljer att gå samman med Sundsstaden är en del av det generationsskifte som inte kunnat göras inom familjen. Christer Cronholm har medvetet valt att inte aktivt locka in några av sina egna barn i företaget, men har samtidigt stor respekt för den historia han själv förvaltat.

— Min farfar har gjort affärer med dem vars barnbarn jag gör affärer med. Jag måste se till att det kontaktnät som jag själv byggt upp och fått ärva efter min far och farfar inte går förlorat.

Julia Fryklund

När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Labbet som ökar vinsten

    Kontraktslaboratoriet Redoxis i Lund ökar omsättning och vinst trots att kunderna, många mindre läkemedelsutvecklingsbolag, har svårt att finansiera sin forskning. Vd Malin Hultqvist förklarar tricket.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.


  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.

  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • … men Klara Bo planerar storaffär

    Det skånska fastighetsbolaget Klara Bo planerar att köpa bostäder i Helsingborg för drygt 800 miljoner kronor. Därför är det dags för en nyemission på nästan halva beloppet. Klara Bo:s vd Andreas Morfiadakis förklarar varför de nu vågar vara offensiva.

  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.