tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

|  
|  

Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

I början av november meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) att regeringen stoppar 13 vindkraftsprojekt i Östersjön med hänvisning till det säkerhetspolitiska läget. Beslutet drabbar flera börsbolag som Ørsted, Hexicon, Aker Horizons och Eolus Vind. Mid cap-bolaget Eolus står bakom två av de stoppade projekten, Arkona utanför Skånes sydkust och Skidbladner utanför Stockholm.

Eolus redovisar i dag en brakförlust för årets tredje kvartal, till stor del beroende på de stoppade planerna på havsbaserad vindkraft.

– Det svaga resultatet beror till hälften på nedskrivningar om 40 miljoner kronor på grund av de stoppade projekten Arkona och Skidbladner. Vi valde att ta nedskrivningen i det tredje kvartalet för att bli av med den, säger Eolus vd Per Witalisson.

Eolus redovisar ett rörelseresultat på minus 94 miljoner kronor för årets tredje kvartal, vilket kan jämföras med ett plus på 159 Mkr för samma period föregående år. Även omsättningen dalade och gick från 127 till 24 Mkr.

– Vi har under året sett en mer avvaktande hållning och ökade avkastningskrav bland kunder och trenden har förstärkts under tredje kvartalet. Marknaden i Norden är kortsiktigt svag på grund av lägre prognostiserade elpriser, högre kostnader för vindkraftverk och ett förhöjt om än sjunkande ränteläge, säger Per Witalisson.

Ljuset i tunneln för Eolus är den amerikanska marknaden. Enligt Per Witalisson är investeringsviljan i USA i förnybar energi fortsatt stark och i nuläget är marknaden extra gynnsam tack vare stimulanspaketet Inflation Reduction Act (IRA).

Eolus portfölj är välexponerad mot marknaden i USA och efter det tredje kvartalets utgång har bolaget erhållit en betalning på drygt 709 Mkr för sol- och batteriprojektet Centennial Flats i Arizona. Projektet sålde Eolus 2022 och nu har ägaren beslutat om byggstart.

– Betalningen väntas ge en positiv påverkan om cirka 559 miljoner kronor på vårt
rörelseresultat i fjärde kvartalet, så det är redan nu tydligt att efter tre svaga kvartal så blir det årets sista kvartal vettigt, säger Per Witalisson.

Den slutliga köpeskillingen för Centennial Flats har fastställts till nära 1,3 miljarder kronor, varav Eolus har erhållit drygt 1,2 mdr. Den återstående delbetalningen om 75 miljoner kronor kommer att ske vid kommersiell driftstart, vilken väntas ske 2026.

Eolus ser alltså just nu en tudelad bild, där läget är avvaktande på vissa av bolagets
europeiska marknader, framför allt i Norden, medan investeringsviljan i USA är fortsatt stark.

– Vi har varit verksamma i USA sedan 2015 och vi har ett bra track record där. Just nu är vi fokuserade på den kaliforniska marknaden, som har stora ambitioner för energiomställning, och med tanke på våra framgångar i USA så bör 2024 bli ett okej år för oss, säger Per Witalisson.

Martin Linderoth

Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Qvantum tar in 1,2 miljarder – vill värma upp hela Europa

    Värmepumpsföretaget Qvantum storsatsar under 2025. Med en rejäl kapitalinjektion ska produktionen öka och visionen om värmepumpar på kontinenten förverkligas.

  • Eolus säljer prestigeprojekt i USA

    Malmöbaserade Eolus Vind säljer batterilagringsprojektet Pome i Kalifornien. Affären är värd dubbelt upp av Eolus börsvärde, och beskedet om affären har fått aktien att rusa.

  • Problemen hopar sig för Eolus

    Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Högspänningskablar heta på danska börsen

    Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

  • Motvind för Eolus

    Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.

  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

    Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.