tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kontorshotell bildar branschförening

|  
|  

Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

På tisdagseftermiddagen hölls det första årsmötet i den nybildade branschorganisationen Sveriges Organisation för Coworking och Kontorshotell (Sock). Helsingborgsbaserade Mindparks medgrundare och vd Sanna Ekström valdes in som ledamot i den första styrelsen.

I Sock samlas aktörerna i coworking-branschen för första gången.

– Det finns ju i dag inte ens en SNI-kod för branschen. Det här blir ett jättebra sätt för oss aktörer att tillsammans kunna driva frågor som är viktiga för oss, säger Sanna Ekström.

Branschen har inte saknat utmaningar de senaste åren. Efter nedstängning under pandemin kom Rysslands invasion av Ukraina med efterföljande energikris, inflation och lågkonjunktur.

– Många går nog på fälgarna. Det har varit särskilt pressat de senaste två åren givet att vår enskilt största kostnad är hyran. Kostnadskostymen har vuxit väldigt kraftigt. Samtidigt är det många bland bolagen som hyr in sig som också har det kämpigt ekonomiskt. Vi blir ju liksom lite klämda i mitten där.

Coworking-aktörerna har helt enkelt inte kunnat kompensera sig för sina ökade kostnader fullt ut. I förra veckan kom till exempel beskedet att Convendum, med kontorshotell i Stockholm och Göteborg, ansöker om rekonstruktion med hänvisning just till ökade hyreskostnader.

– Det är många faktorer parallellt med de här höga hyrorna som har gjort att marknaden, särskilt i Stockholm, är extremt tuff. Vi ser det i alla städer, men Stockholm är nog absolut tuffast, säger Sanna Ekström.

För Mindparks egen del är läget ljusare, menar hon. Koncernen driver anläggningar i Helsingborg, Lund, Malmö och Göteborg.

– Vi har expanderat under tiden, dels öppnat dels tre nya enheter i Göteborg och dels byggt ut nästan alla befintliga platser.

I en bransch med långa ledtider beror det till stor del på att planerna redan var gjorda och avtalen påskrivna innan krisen slog till, erkänner hon. Beläggningen betecknar hon som ”bra”.

– Sett i backspegeln så hade vi kanske inte expanderat lika kraftigt, men någonstans får man leverera på det man har sajnat upp sig på. Och det har gått fint, vi står ganska så starka nu, skulle jag säga.

Nu ser Sanna Ekström hoppfulla tecken på marknaden.

– Hösten har kommit igång ganska bra överallt och det här är våra bästa konferensmånader sedan innan pandemin. Det är ett tecken på att bolagen börjar se lite positivt på framtiden, sådana saker är annars bland det första man drar in på. Förhoppningsvis är vi nu i sluttampen på de tuffa åren.

Framöver förväntar hon sig en konsolideringsfas i branschen.

– Det är många olika aktörer på marknaden. Vissa kanske går ihop eller tar över enheter från varandra. Jag tror inte att vi kommer att se något massivt bortfall, men vi kommer att se flera aktörer som stänger ett antal enheter. Det kanske inte heller öppnar så många nya coworking spaces under 2025, men i takt med att det svänger över till en högkonjunktur så kommer det att accelerera igen.

Även Mindpark kommer att slå av på expansionstakten.

– Det är viktigt att man växer hållbart och vi har ju öppnat tre enheter på ett och ett halvt år. Det är klokt för oss att nu ta det lite lugnt.

Ola Nilsson

Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.