Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.
På tisdagseftermiddagen hölls det första årsmötet i den nybildade branschorganisationen Sveriges Organisation för Coworking och Kontorshotell (Sock). Helsingborgsbaserade Mindparks medgrundare och vd Sanna Ekström valdes in som ledamot i den första styrelsen.
I Sock samlas aktörerna i coworking-branschen för första gången.
– Det finns ju i dag inte ens en SNI-kod för branschen. Det här blir ett jättebra sätt för oss aktörer att tillsammans kunna driva frågor som är viktiga för oss, säger Sanna Ekström.
Branschen har inte saknat utmaningar de senaste åren. Efter nedstängning under pandemin kom Rysslands invasion av Ukraina med efterföljande energikris, inflation och lågkonjunktur.
– Många går nog på fälgarna. Det har varit särskilt pressat de senaste två åren givet att vår enskilt största kostnad är hyran. Kostnadskostymen har vuxit väldigt kraftigt. Samtidigt är det många bland bolagen som hyr in sig som också har det kämpigt ekonomiskt. Vi blir ju liksom lite klämda i mitten där.
Coworking-aktörerna har helt enkelt inte kunnat kompensera sig för sina ökade kostnader fullt ut. I förra veckan kom till exempel beskedet att Convendum, med kontorshotell i Stockholm och Göteborg, ansöker om rekonstruktion med hänvisning just till ökade hyreskostnader.
– Det är många faktorer parallellt med de här höga hyrorna som har gjort att marknaden, särskilt i Stockholm, är extremt tuff. Vi ser det i alla städer, men Stockholm är nog absolut tuffast, säger Sanna Ekström.
För Mindparks egen del är läget ljusare, menar hon. Koncernen driver anläggningar i Helsingborg, Lund, Malmö och Göteborg.
– Vi har expanderat under tiden, dels öppnat dels tre nya enheter i Göteborg och dels byggt ut nästan alla befintliga platser.
I en bransch med långa ledtider beror det till stor del på att planerna redan var gjorda och avtalen påskrivna innan krisen slog till, erkänner hon. Beläggningen betecknar hon som ”bra”.
– Sett i backspegeln så hade vi kanske inte expanderat lika kraftigt, men någonstans får man leverera på det man har sajnat upp sig på. Och det har gått fint, vi står ganska så starka nu, skulle jag säga.
Nu ser Sanna Ekström hoppfulla tecken på marknaden.
– Hösten har kommit igång ganska bra överallt och det här är våra bästa konferensmånader sedan innan pandemin. Det är ett tecken på att bolagen börjar se lite positivt på framtiden, sådana saker är annars bland det första man drar in på. Förhoppningsvis är vi nu i sluttampen på de tuffa åren.
Framöver förväntar hon sig en konsolideringsfas i branschen.
– Det är många olika aktörer på marknaden. Vissa kanske går ihop eller tar över enheter från varandra. Jag tror inte att vi kommer att se något massivt bortfall, men vi kommer att se flera aktörer som stänger ett antal enheter. Det kanske inte heller öppnar så många nya coworking spaces under 2025, men i takt med att det svänger över till en högkonjunktur så kommer det att accelerera igen.
Även Mindpark kommer att slå av på expansionstakten.
– Det är viktigt att man växer hållbart och vi har ju öppnat tre enheter på ett och ett halvt år. Det är klokt för oss att nu ta det lite lugnt.
Ola Nilsson