tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Hon vill digitalisera second hand

|  
|  

Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

Medan de flesta modeföretag idag ser en ökad försäljning på nätet står många secondhandbutiker fortfarande och krånglar med manuell registrering i Excel för att överhuvudtaget kunna sälja produkterna i butik. Soop System vill digitalisera dem.

– Second hand-butikerna skriker efter nya lösningar. Man ska inte behöva vara en stor modekedja med en stor IT-budget för att kunna arbeta så här, säger Linnea Lundmark, som ville hitta en billig lösning för butiker.

Idén om Soop System har funnits i två år, och sedan i somras har Linnea Lundmark knutit både en IT-utvecklare och second hand-expert till sig, som ska vara med i bolagets fortsatta utveckling.

Soop System är en prenumerationstjänst på ett digitalt lagerhanteringssystem anpassat för secondhandbutiker. Till skillnad från en vanlig butik som beställer in varor från en leverantör, för att sedan sälja, behöver en secondhandbutik hantera inlämnade varor, ibland med kommissionsavtal, vilket gör deras affärsmodell mer komplex.

– Jag tror verkligen att vi hittat ett gap i marknaden, där second hand-butikerna är lite bortglömda. Second hand är inte bara en trend, utan en växande rörelse som håller på att bli den nya normen, säger Linnea Lundmark.

Den helt digitala försäljningen av andrahandsvaror är väl etablerad, med stora aktörer såsom Sellpy, Tradera och Vinted – men Linnea menar att man missar de fysiska butikerna och det värdet de har.

– För oss är det viktigt att stötta handeln. Vårt system kan spara en butikschef 20 timmar i veckan, som istället kan läggas på försäljning, berättar Linnea Lundmark.

Hittills har deras system testats på fyra butiker i Köpenhamn. Bakom idén finns både egna erfarenheter av arbete i second hand-butik, men också en gedigen research.

– Jag har besökt över 200 second hand-butiker runtom i världen, och ser att butikernas utmaningar upprepar sig, berättar Linnea Lundmark.

Linnea Lundmark har fortsatt dialog med butiker i stora modestäder såsom Paris, London och New York, för att kunna fortsätta att utveckla tjänsten. Tanken är att utveckla systemet till att också rikta sig till större och redan mer digitala second hand-butiker på sikt.

Hösten blir händelserik: Inom ett par veckor lanseras den första betalversionen, där 22 butiker skrivit upp sig på väntelistan. Dessutom öppnar Soop System också sin första investeringsrunda, för att kunna satsa mer på produktutveckling och öka försäljningen.

Julia Fryklund

Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Curastream automatiserar läkarjournal

    Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.

  • Rapidus-34:a i konkurs

    Recilio har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Nu är bolaget försatt i konkurs.

  • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

    I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.

  • 34:orna – Hela listan

    Här följer hela listan av 34 företag, drivna och grundade av entreprenörer som är max 34 år.

  • 34:orna – i morgon smäller det!

    Vi har hittills presenterat 23 företag i årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entrepreöner som är max 34 år.

  • Ännu fler härliga 34:or

    Imorgon tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer de elva kvarvarande av de heta företag som vi […]

  • Fler härliga 34:or

    På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.

  • Kunskaper som kompletterar

    Kontra Arkitektur bildades förra året av fem kurskamrater som vill göra skillnad i stadsmiljöer.

  • De trimmar solcellerna

    Hetch-bolaget Fenix Solar vill att ägare av solcellsanläggningar ska få ut mesta möjliga effekt.