onsdag 20 november 2024

inloggad som

All time high för EQL Pharma

|  
|  

EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

I Lund finns många läkemedelsutvecklande bolag som kämpar för sin överlevnad. Generikabolaget EQL Pharma går däremot som tåget.

EQL handlas på Nasdaqs huvudlista sedan i juli i år. Börsvärdet är 1,8 miljarder kronor efter den senaste tidens kraftiga uppgång.

Från 2010 har strategin varit att hitta läkemedelspatent som sedan länge upphört att gälla för produkter med en liten marknad, ofta endast ett land, och att därefter utveckla och sälja ett generikaläkemedel på samma marknad.

– Vanligen brukar generikabolag titta på vilka patent som går ut i framtiden, för en större marknad. Men vi springer bakåt, inte framåt som de. Vi vill hitta produkter där patenten löpt ut för 40-50 år sedan för produkter som har en sådan liten marknad att den inte är intressant för stora generikabolag. Vi har hittat ett framgångsrikt nischsegment och fokuserar på den nordiska marknaden, säger Axel Schörling, vd för EQL Pharma.

När ett generika till en storvolymprodukt börjar säljas kan priset störtdyka till en tiondel av vad originalläkemedlet kostade, menar Axel Schörling.

– Men när ett generika för en liten marknad lanseras kanske priset inte går ner alls eller sjunker till runt 90 procent av priset för originalläkemedlet. Sedan kommer vi in på samma marknad, 30 år senare, och då minskar priset kanske bara 10 procent ytterligare. Därmed kan vi hålla uppe bruttomarginalen.

Vissa av bolagets generiska läkemedel går dessutom att sälja som original.

– Sedan 2021 har vi ett nytt strategiskt ben som är ganska viktigt. Vi har två produkter som vi initialt utvecklade som generika för den nordiska marknaden. Men sedan upptäckte vi att de behandlar indikationer i Norden som substanserna inte används för ute på kontinenten, men borde användas för. Då beslutade vi oss för att etablera dessa behandlingsformer som originalläkemedel på de andra marknaderna. Vi har samarbetat med en mängd företag för att bygga dessa marknader lokalt. 2021 respektive 2023 lanserades produkterna.

Produkterna är inom området kvinnohälsa och för behandling av ADHD och finns nu i fem europeiska länder. De befinner sig i registreringsprocessen i ytterligare sex länder.

Er aktie noterar all time high. Hur tolkar du det?

– Jag vill inte uttala mig om aktien. Men när jag berättar om vår affärsmodell brukar jag beskriva att våra generiska produkter är som en tegelmur, de är vår stadiga grund och försäljningen ökar vartefter vi lanserar nya generika. Till detta har vi nu lagt vår nya verksamhet – att utveckla, registrera och lansera originalläkemedel till samma kostnad som för att ta generika till marknad. Det tror jag att våra ägare tycker är intressant.

Målen för innevarande brutna räkenskapsår är att ha en försäljningstillväxt på runt 40 procent och en EBITA-marginal på minst 25 procent. Axel Schörling vill dock inte avslöja några mål eller planer längre fram än så.

– Jag kan inte säga så mycket, men är säker på att våra mål kommer att vara väldigt aggressiva och ambitiösa, säger han.

EQL Pharma har 40 produkter på marknaden och 31 produkter i olika faser från utveckling till registrering inför lansering.

Christer Fåhraeus grundade bolaget tillsammans med Karin Wehlin som nu är vd för Diagonal Bio. Christer Fåhraeus är fortsatt en av de största ägarna med 24 procent av aktierna.

Christer Fåhraeus är huvudägare i Rapidus.

Elisabet Ottosson

EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.