AI kräver superstarka processorer, men de ska vara små också. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.
Den allt större efterfrågan på riktigt kraftfulla datorer som klarar de datorkraftkrävande AI-applikationerna stärker nanoteknikbolaget Alix Labs affärscase. Lundabolaget håller nu på att resa kapital.
– Vi har redan fått garantier på två tredjedelar av de cirka 165 miljoner kronor vi behöver. Kapitalet ska användas till att bygga en pilotanläggning för vår teknologi för att genomföra betatester med stora halvledartillverkare, säger Jonas Sundqvist, medgrundare och vd för Alix Labs.
Rundan beräknas kunna stängas under första halvan av nästa år.
Alix Labs teknologi bygger på forskning vid Lunds universitet. Bolaget har utvecklat en utrustning – i storlek som en diskmaskin – som skapar speciella förhållanden i en så kallad plasmaprocesskammare för att krympa halvledarkomponenter, som exempelvis transistorer och datorminnen.
Efter upprepade omgångar i bolagets ”förminskningsmaskin” blir komponenterna mycket mindre än dagens kommersiella komponenter. Bolaget ska sälja sin utrustning till globala tillverkare av elektroniska produkter, som datorer och mobiler.
– Halvledarkomponenter finns i de flesta elektriska produkter. Med vår maskin kan producenter tillverka komponenterna i en mycket mindre storlek men med samma prestanda. I sin tillverkning kan de då packa många fler transistorer på exempelvis ett datorchip vilket ger dem möjlighet att bygga mycket kraftfullare datorer än dagens – något som behövs vid AI-tillämpningar.
Elektroniktillverkare har många steg i sin tillverkning och Alix Labs utrustning skulle kunna användas i flera av dem.
– Den kommer in i de runt 20 första produktionsstegen av 100 steg hos en typisk producent, och vi skulle därför kunna sälja 20 maskiner till varje intresserad produktionskund.
Bolaget har tagit fram en första version av sin maskin som elektronikproducenter har börjat testa i sin utveckling.
– Den här första versionen tillverkar vi i Skåne. Vi har använt ekosystemet av skickliga verkstäder som vuxit fram för att leverera avancerad utrustning till Max IV och ESS. Vi funderar på var vi ska ha den framtida produktionen, och tror att vi kommer att ha viss del i Skåne.
Den allt större användningen av AI inom väldigt många fält driver upp behovet av mindre halvledarkomponenter.
– Det är AI-applikationer som driver efterfrågan på sådana här typer av avancerade processorer och datorminnen. Därför är våra marknadsprognoser ännu starkare än tidigare eftersom efterfrågan på datorminnen med hög kapacitet ökar, säger Jonas Sundqvist och fortsätter:
– Vi håller vår ursprungliga tidplan och planerar att ha en produkt som är klar att sälja under 2027. Det blir en exportprodukt och vi siktar på försäljning till elektronikproducenter i Taiwan, Sydkorea, USA och kanske Tyskland.
Elisabet Ottosson