tisdag 8 oktober 2024

inloggad som

Easy Depot expanderar och siktar på börsen

|  
|  

Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

Easy Depot bygger så kallade business-parker i storstadsregionerna och riktar sig främst till småföretagare med ett kombinerat behov av kontor och lager. Easy Depot har nu tecknat avtal med byggbolaget Skanska. Avtalet inleds med ett markköp i Helsingborg, där Skanska kommer att bygga en business-park i den nya stadsdelen Ljusekulla.

– Avtalet med Skanska är en del av vår etableringsplan. Utöver att Easy Depot erbjuds att köpa mark av Skanska innebär samarbetet att Skanska erbjuds att bygga vid dessa förvärv, säger Easy Depots affärsutvecklingschef Lulu Gylleneiden.

Hur mycket Skanska-affären är värd vill hon dock inte avslöja.

Utöver att Easy Depot erbjuds att köpa mark av Skanska innebär samarbetet att Skanska erbjuds att bygga vid potentiella, framtida förvärv. Den nya business-parken i Helsingborg kommer att bestå av 26 lokaler och en gemensam yta. Bygget inleds våren 2025 och förväntas stå färdigt för inflytt våren 2026. Projektet i Helsingborg innebär att Easy Depot ökar etableringstakten.

– Vi förhandlar även med andra parter om ett 30-tal etableringar, likväl som att fler samarbeten diskuteras med andra aktörer likt det vi nu inlett med Skanska. Easy Depot ska etablera 100 till 150 business-parker inom de kommande åtta åren och denna typ av samarbete är något som bidrar till att nå det målet, säger Lulu Gylleneiden.

Easy Depot är mitt uppe i en riktad emission. Målet är att ta in runt 70 miljoner kronor. Bolagets vd och medgrundare Sofia Wäborg går tillsammans med de andra medgrundarna och entreprenörerna Mats Johansson, Lennart Sten och Anders Pettersson in med totalt 15 Mkr.

– Vi genomför nyemissionen för att stärka bolagets tillväxtkapacitet. Den ska accelerera etableringen av fler business-parker i takt med den växande efterfrågan på flexibla lager- och kontorslösningar, säger Sofia Wäborg.

Den pågående emissionen är bolagets andra. Vid den första emissionen 2022 var planen att ta in 50 Mkr, men intresset var stort och emissionen övertecknades med 30 Mkr. Då investerade bland annat First North-listade Doxa, med fastighetsprofiler som Greg Dingizian och Erik Selin bland storägarna, 24,7 Mkr i Easy Depot.

– Pågående emission har inget slutdatum än, men jag har väldigt goda förhoppningar. Dock kan jag inte säga något om ytterligare garanter, säger Sofia Wäborg.

Easy Depot grundades 2022 och bolagets första business-park, som finns i Löddeköpinge, är fullt uthyrd. Samtidigt står ytterligare en business-park, i Rosersberg utanför Stockholm, redo för inflytt vid årsskiftet och spaden är på väg att sättas i marken på ytterligare två platser, däribland Uppsala. Geografiskt siktar bolaget på en spridning runt om i Sverige. Och nu blickar Easy Depot också mot börsen och en notering om två till tre år.

– Vi tittar på en exit, men den måste självklart ligga rätt i tiden. Samtidigt utesluter jag inte fler kapitalanskaffningsrundor för att öka etableringstakten ytterligare, säger Sofia Wäborg.

Easy Depots mål är att nå ett positivt kassaflöde under 2026. Bolagets värdering är 300 miljoner kronor, post money. Det är upp 30 procent från tidigare kapitalrunda.

Så sent som i juni i år gästade Sofia Wäborg Rapidus podd Lejonkulan, där hon berättar om framtidsplanerna. Lyssna på avsnittet här.

Martin Linderoth

Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.