onsdag 20 november 2024

inloggad som

Stormen tilltar kring Novo Nordisk

|  
|  

Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

Ozempic för diabetes och Wegovy för viktnedgång har lyft Novo Nordisks börsvärde till 5 000 miljarder svenska kronor vilket är en bra bit är större än hela Danmarks BNP. Men bolaget har hamnat i stormväder för att ha tagit för mycket betalt för läkemedlen. Danska och svenska myndigheter har tidigare framfört kritik, men nu är det ännu värre för bolaget på sin viktigaste marknad, USA.

USA:s press på den danska koncernen har satt press på aktien. Med ett maxpris på 1 005 danska kronor i juni är aktien nu nere på cirka 795.

I en två timmar lång utfrågning i senaten i förra veckan gick amerikanska senatorer hårt åt Novo Nordisks vd Lars Fruergaard Jørgensen om de höga läkemedelspriserna. Allt under ledning av den tidigare demokratiska presidentkandidaten, Bernie Sanders, som bad Novo Nordisk att sluta skinna amerikanska patienter.

Lars Fruergaard Jørgensen lovade att bolaget ska se över prisstrategierna efter att Bernie Sanders visat att amerikaner betalar de högsta priserna i världen för diabetes- och bantningsläkemedlen Ozempic och Wegovy.

Lars Fruergaard Jørgensen

Lars Fruergaard Jørgensen förklarade att den amerikanska marknaden skiljer sig från andra marknader. Även om Novo Nordisk håller högre listpriser i USA erbjuder företaget även stora rabatter till inköparna. Enligt Lars Fruergaard Jørgensen är det så den amerikanska marknaden fungerar. Om inte inköparna får rabatt så köper de inte.

Men Bernie Sanders hade talat med läkemedelsköparna och fått ett löfte om att Novo Nordisk kan sänka listpriset utan att det påverkar försäljningen i USA.

– Allt som kan hjälpa patienterna tittar jag gärna på, svarade Lars Fruergaard Jørgensen.

Ozempic och Wegovy är koncernens viktigaste produkter och i USA omsatte de förra året 100 miljarder danska kronor i USA. Detta återspeglar också koncernens totala försäljning under första halvåret med en total tillväxt på 24 procent till 133,4 miljarder danska kronor. Försäljningen i USA ökade med 36 procent.

Även i Sverige är Wegovy det mest sålda läkemedlet mot fetma, trots det höga priset och utan subventioner, enligt Dagens Medicin. Samma mönster ses i Danmark, men där tär det på sjukhusregionernas ekonomi, eftersom Danmark ger subventioner.

Danmark har även det första fallet av bedrägeri med medicinen och fler fall väntar. En 56-årig kvinna dömdes till sju månaders fängelse för att ha tagit emot ett offentligt bidrag på 300 000 danska kronor för Ozempic i 2023 – och för att olagligt ha sålt läkemedlet vidare som ett bantningsmedel.

Ozempic för diabetes har samma ingrediens som bantningsmedlet Wegovy. Kvinnan gav falska uppgifter för att få tag på Ozempic på apoteket för nio års användning.

Något som ytterligare satt press på Novo Nordisks aktie är att FDA skjuter upp ett godkännande av ett nytt läkemedel mot typ 1-diabetes. Läkemedlet Icodec kommer därför inte att finnas på marknaden i USA som förväntat 2024, trots det är godkänt i EU och Kanada.

– Vi kommer att ha ett nära samarbete med FDA för att identifiera nästa steg, säger Martin Lange, Utvecklingschef i Novo Nordisk, i ett pressmeddelande.

Keld Broksø

Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.