torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Därför nappar Doro på norska budet

|  ,
|  

Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

Xplora Technologies offentliga bud på 34 kronor per aktie värderar Doro till 834 miljoner kronor, och innebär en premie på cirka 38 procent jämfört med stängningskursen dagen före budet.

– Premien är tillräcklig för att vi ska rekommendera aktieägarna att acceptera. Särskilt med tanke på att det är kontanterbjudande, och styrelsen därför inte behövde överväga potentialen för köparen i ett framtida sammanslaget bolag, säger Doros styrelseordförande Juha Mört till Rapidus.

– En annan anledning är att Xplora inte planerar några förändringar i Doros organisation, det var med tanke på de anställda särskilt viktigt för styrelsen.

I sitt pressmeddelande angående budet skriver Xplora bland annat att bolaget inte planerar några ”materiella förändringar avseende Doros verksamhet eller dess ledning och anställda” eller har ”några strategiska planer för Doro som kan få effekter på sysselsättningen eller de platser Doro bedriver sin verksamhet.”

Doro är mest känt för sina mobiltelefoner för äldre, men har också bland annat surfplattor och smartklockor i produktutbudet. Xploras huvudprodukt är en smartklocka som också går att ringa med, tänkt för yngre barn, som ett begränsat och tryggare alternativ till en vanlig mobil.

I Xploras affärsmodell ingår hårdvaran, själva klockan, tillsammans med kringtjänster och abonnemang, medan Doro primärt är en hårdvaruleverantör.

Juha Mört påpekar att det därutöver finns en synergi i att Xplora genom affären får tillgång till en ny nisch på marknaden. Enkelt uttryckt har Xploras produkter för barn och Doros produkter för äldre i praktiken ofta en och samma köpare: Den som är förälder i relation till en minderårig och samtidigt barn i relation till en åldrande förälder.

– Det är egentligen en fråga för Xplora, men utifrån Doros ägares perspektiv ser Xplora det här som en investering i tillväxt, därför behöver de också Doros anställda och organisation.

Acceptperioden löper från 18 oktober till 8 november. Doros största ägare, Accendo Capital respektive investeraren Peter Lindell, har åtagit sig att acceptera Xploras bud. Tillsammans står de för nästa 30 procent av aktierna. Därutöver har aktieägare med sammanlagt innehav på cirka 17 procent bekräftat att de avser att acceptera. Budet är villkorat av att Xplora når ett innehav på mer än 90 procent.

Ola Nilsson

Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.