måndag 30 september 2024

inloggad som

Därför nappar Doro på norska budet

|  ,
|  

Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

Xplora Technologies offentliga bud på 34 kronor per aktie värderar Doro till 834 miljoner kronor, och innebär en premie på cirka 38 procent jämfört med stängningskursen dagen före budet.

– Premien är tillräcklig för att vi ska rekommendera aktieägarna att acceptera. Särskilt med tanke på att det är kontanterbjudande, och styrelsen därför inte behövde överväga potentialen för köparen i ett framtida sammanslaget bolag, säger Doros styrelseordförande Juha Mört till Rapidus.

– En annan anledning är att Xplora inte planerar några förändringar i Doros organisation, det var med tanke på de anställda särskilt viktigt för styrelsen.

I sitt pressmeddelande angående budet skriver Xplora bland annat att bolaget inte planerar några ”materiella förändringar avseende Doros verksamhet eller dess ledning och anställda” eller har ”några strategiska planer för Doro som kan få effekter på sysselsättningen eller de platser Doro bedriver sin verksamhet.”

Doro är mest känt för sina mobiltelefoner för äldre, men har också bland annat surfplattor och smartklockor i produktutbudet. Xploras huvudprodukt är en smartklocka som också går att ringa med, tänkt för yngre barn, som ett begränsat och tryggare alternativ till en vanlig mobil.

I Xploras affärsmodell ingår hårdvaran, själva klockan, tillsammans med kringtjänster och abonnemang, medan Doro primärt är en hårdvaruleverantör.

Juha Mört påpekar att det därutöver finns en synergi i att Xplora genom affären får tillgång till en ny nisch på marknaden. Enkelt uttryckt har Xploras produkter för barn och Doros produkter för äldre i praktiken ofta en och samma köpare: Den som är förälder i relation till en minderårig och samtidigt barn i relation till en åldrande förälder.

– Det är egentligen en fråga för Xplora, men utifrån Doros ägares perspektiv ser Xplora det här som en investering i tillväxt, därför behöver de också Doros anställda och organisation.

Acceptperioden löper från 18 oktober till 8 november. Doros största ägare, Accendo Capital respektive investeraren Peter Lindell, har åtagit sig att acceptera Xploras bud. Tillsammans står de för nästa 30 procent av aktierna. Därutöver har aktieägare med sammanlagt innehav på cirka 17 procent bekräftat att de avser att acceptera. Budet är villkorat av att Xplora når ett innehav på mer än 90 procent.

Ola Nilsson

Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Hon utvecklar framtidens ekonomi

    Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället gick hon till BIS Innovation Hub där hon leder arbetet med att utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.


  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Ny kärnkraft ger strålande framtid

    Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.