torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Syftet med I Love Lund är inte att dricka öl och köpa Alfa Laval”

|  
|  

Med lokalt kapital vill I Love Lund värna om stadens små innovationsbolag och ser sig som lösningen på ett demokratiskt problem. Ändå minskar andelen onoterat i portföljen vilket får bolagets vd att ligga sömnlös.

”Lundabornas Family Office – Välkommen in” står det på dörren som mycket riktigt är olåst.

Björn Englund ser ut över takåsarna på Nöden i Lund från sin kontorsplats en trappa upp.

– Detta är mitt Manhattan!

I Love Lund (ILL) är hans skapelse. Ett lokalpatriotiskt investeringsbolag med sociala aktiviteter som en del av verksamheten.

– Jag har jobbat i finansbranschen i 30 år som investeringsanalytiker och förvaltare. Det finns inte någon annanstans där du erbjuder avkastning, aktiviteter och ska gynna i det här fallet Lund.

ILL investerar i Lundabolag och vill ”återföra den ekonomiska makten till lokalplanet”. Bolaget ska bidra med kapital, kompetens och nätverk för att få innovationsbolag att stanna kvar i Lund.

– Det blir bara en uppfinnarverkstad här nere. Sen säljs resultaten och så kreeras nya stora bolag någon annanstans. Stödsystemen räcker inte riktigt till, där ligger mer fokus på innovation än på entreprenörskap.

Aktieägarna ska utöver sociala aktiviteter få en avkastning som ”över en konjunkturcykel som är relativt bättre än jämförbara alternativ”. 

–  Vi ska appellera till plånboken, hjärtat, hjärnan och gärna till magen. Detta ska bli de mest meningsfulla finansiella investeringarna de någonsin har gjort.

Vilket väger då tyngst i balansen mellan det finansiella och ideologiska? Björn Englund vidhåller att det går att fokusera på båda samtidigt.

– Men vi är ett affärsdrivande företag. Vi ska tjäna pengar på detta, det är helt självklart.

Han understryker att ILL inte är ett VC-bolag.

– Vid investeringstillfället har vi inte en tydlig exit-plan. Om vi gillar det vi ser så håller vi det för evigt. Och vi ska inte bara vara med en gång utan även hålla vår prorata-investering om bolagen når upp till sina löften och egna mål.

Ett av ILL:s egna mål är att växa.

– Bolagsvärdet, alltså market cap, ska vara dubbelt så högt om två år och fem gånger större om fem år. Det når man med god avkastning och med emissioner. Vi har sagt att vi ska göra årsvisa tillväxtemissioner. 

Teckningsperioden får årets emmission, som om den blir fulltecknad tillför mellan 7,6 miljoner kronor, inleds nästa vecka.

Ägarkretsen ska också växa. Dagens cirka 500 aktieägare ska fördubblas det närmaste året för att vara fler än 6 000 om fem år, är målet.

Att ILL är noterat på Spotlight hänger ihop med ett annat av målen: Tillgänglighet.

– Det är den demokratiska aspekten, att göra sig tillgänglig för vanligt folk att kunna investera i sitt eget närområde. Jag vet att likviditeten inte är bra men den är inte sämre än hos våra referensobjekt.

Referensobjekten är ILL jämför sig med är ”andra mindre innovationsbaserade investeringsbolag”. Det gäller även aktiekursen, som till skillnad från börsen i stort gått ner rejält hittills i år. Björn Englund säger att i jämförelse med referenserna har det “inte gått sämre för oss än för någon annan”.

– Dessutom är många av våra aktieägare inte inne och trejdar. De är långsiktiga aktieägare.

ILL har under året gjort nyinvesteringar i de båda onoterade bolagen Bionamic och Cyclicor. Men trots talet om kapital till onoterade innovationsbolag heter ILL:s största innehav Alfa Laval. Målet är att 80 procent av portföljen ska vara onoterad men andelen har stadigt sjunkit för att landa på 59 procent i den senaste rapporten.

– Det är precis det som får mig att ligga vaken på natten. Men det är för att Alfa Laval, Camurus, Bonesupport och våra börsnoterade innehav har gått så bra. Det du ser i rapporten är bokföringsvärden, men vi tittar även på bedömda substansvärden och då får vi lite andra procentsatser.

Dessutom menar Björn Englund att inflödet av investeringsmöjligheter i onoterade innovationsbolag varit svagt.

– Men vi måste börja skifta över, alltså sälja av utifrån långsiktig porföljstrategi. Jag är helt medveten om det. Syftet med I Love Lund är inte att dricka öl och köpa Alfa Laval.

Han äger själv 22 procent av rösterna i ILL.

– Jag har lagt fem år och jag ska lägga mina nästa tjugo år på detta. Jag vill kunna titta tillbaka och säga att det var mödan värt.

Ola Nilsson

Med lokalt kapital vill I Love Lund värna om stadens små innovationsbolag och ser sig som lösningen på ett demokratiskt problem. Ändå minskar andelen onoterat i portföljen vilket får bolagets vd att ligga sömnlös.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.