torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

”Syftet med I Love Lund är inte att dricka öl och köpa Alfa Laval”

|  
|  

Med lokalt kapital vill I Love Lund värna om stadens små innovationsbolag och ser sig som lösningen på ett demokratiskt problem. Ändå minskar andelen onoterat i portföljen vilket får bolagets vd att ligga sömnlös.

”Lundabornas Family Office – Välkommen in” står det på dörren som mycket riktigt är olåst.

Björn Englund ser ut över takåsarna på Nöden i Lund från sin kontorsplats en trappa upp.

– Detta är mitt Manhattan!

I Love Lund (ILL) är hans skapelse. Ett lokalpatriotiskt investeringsbolag med sociala aktiviteter som en del av verksamheten.

– Jag har jobbat i finansbranschen i 30 år som investeringsanalytiker och förvaltare. Det finns inte någon annanstans där du erbjuder avkastning, aktiviteter och ska gynna i det här fallet Lund.

ILL investerar i Lundabolag och vill ”återföra den ekonomiska makten till lokalplanet”. Bolaget ska bidra med kapital, kompetens och nätverk för att få innovationsbolag att stanna kvar i Lund.

– Det blir bara en uppfinnarverkstad här nere. Sen säljs resultaten och så kreeras nya stora bolag någon annanstans. Stödsystemen räcker inte riktigt till, där ligger mer fokus på innovation än på entreprenörskap.

Aktieägarna ska utöver sociala aktiviteter få en avkastning som ”över en konjunkturcykel som är relativt bättre än jämförbara alternativ”. 

–  Vi ska appellera till plånboken, hjärtat, hjärnan och gärna till magen. Detta ska bli de mest meningsfulla finansiella investeringarna de någonsin har gjort.

Vilket väger då tyngst i balansen mellan det finansiella och ideologiska? Björn Englund vidhåller att det går att fokusera på båda samtidigt.

– Men vi är ett affärsdrivande företag. Vi ska tjäna pengar på detta, det är helt självklart.

Han understryker att ILL inte är ett VC-bolag.

– Vid investeringstillfället har vi inte en tydlig exit-plan. Om vi gillar det vi ser så håller vi det för evigt. Och vi ska inte bara vara med en gång utan även hålla vår prorata-investering om bolagen når upp till sina löften och egna mål.

Ett av ILL:s egna mål är att växa.

– Bolagsvärdet, alltså market cap, ska vara dubbelt så högt om två år och fem gånger större om fem år. Det når man med god avkastning och med emissioner. Vi har sagt att vi ska göra årsvisa tillväxtemissioner. 

Teckningsperioden får årets emmission, som om den blir fulltecknad tillför mellan 7,6 miljoner kronor, inleds nästa vecka.

Ägarkretsen ska också växa. Dagens cirka 500 aktieägare ska fördubblas det närmaste året för att vara fler än 6 000 om fem år, är målet.

Att ILL är noterat på Spotlight hänger ihop med ett annat av målen: Tillgänglighet.

– Det är den demokratiska aspekten, att göra sig tillgänglig för vanligt folk att kunna investera i sitt eget närområde. Jag vet att likviditeten inte är bra men den är inte sämre än hos våra referensobjekt.

Referensobjekten är ILL jämför sig med är ”andra mindre innovationsbaserade investeringsbolag”. Det gäller även aktiekursen, som till skillnad från börsen i stort gått ner rejält hittills i år. Björn Englund säger att i jämförelse med referenserna har det “inte gått sämre för oss än för någon annan”.

– Dessutom är många av våra aktieägare inte inne och trejdar. De är långsiktiga aktieägare.

ILL har under året gjort nyinvesteringar i de båda onoterade bolagen Bionamic och Cyclicor. Men trots talet om kapital till onoterade innovationsbolag heter ILL:s största innehav Alfa Laval. Målet är att 80 procent av portföljen ska vara onoterad men andelen har stadigt sjunkit för att landa på 59 procent i den senaste rapporten.

– Det är precis det som får mig att ligga vaken på natten. Men det är för att Alfa Laval, Camurus, Bonesupport och våra börsnoterade innehav har gått så bra. Det du ser i rapporten är bokföringsvärden, men vi tittar även på bedömda substansvärden och då får vi lite andra procentsatser.

Dessutom menar Björn Englund att inflödet av investeringsmöjligheter i onoterade innovationsbolag varit svagt.

– Men vi måste börja skifta över, alltså sälja av utifrån långsiktig porföljstrategi. Jag är helt medveten om det. Syftet med I Love Lund är inte att dricka öl och köpa Alfa Laval.

Han äger själv 22 procent av rösterna i ILL.

– Jag har lagt fem år och jag ska lägga mina nästa tjugo år på detta. Jag vill kunna titta tillbaka och säga att det var mödan värt.

Ola Nilsson

Med lokalt kapital vill I Love Lund värna om stadens små innovationsbolag och ser sig som lösningen på ett demokratiskt problem. Ändå minskar andelen onoterat i portföljen vilket får bolagets vd att ligga sömnlös.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.