tisdag 15 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya rön kan ge Cantargia medvind

|  
|  

Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

Cantargia utvecklar antikroppsbaserade läkemedel. Längst har projekten inom bukspottkörtelcancer och trippelnegativ bröstcancer kommit, de befinner sig i klinisk fas 2.

– Vi har traditionellt uppfattats som ett cancerbolag. Det som har hänt nu är att vi verkligen visat att vi har två ben att stå på: även inom området autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar har vi fått bra resultat med vår produkt CAN10. Produkten har visat att den redan vid enstaka dos i pågående fas 1-studie verkligen gör vad den ska. Det stärker ”caset”. Vi kommer att starta en multipeldosstudie vilken dag som helst, säger Göran Forsberg, vd för Cantargia. Han fortsätter:

– Och när det gäller CAN10 har vi också fått draghjälp av vetenskapliga resultat, som läkemedelsbolagen Abbvie och Boehringer Ingelheim har presenterat rörande en ganska vanlig hudsjukdom. CAN10 påverkar samma biologiska mekanismer som bolagen presenterade. Vi har därmed insett att detta är en väldigt intressant sjukdom för oss att gå in i kliniska fas 2-studie med.

Det handlar om “Hidradenitis suppurativa hidradenit”, eller acne inversa, som drabbar cirka en procent av befolkningen. Det är en kronisk, ofta smärtsam, immunologisk hudsjukdom som kännetecknas av inflammation i huden, oftast i armhålor och ljumskar. I de inflammerade områdena uppstår ofta knölar, bölder och sår. Den behandlas bland annat med antibiotika.

Delårsrapporten visar en minskad förlust för första halvåret, rörelseresultatet är minus 85 Mkr jämfört med minus 140 Mkr motsvarande halvår i fjol, något som Göran Forsberg förklarar:

– Vi har haft många kliniska studier pågående som har avslutats, vilket har minskat våra kostnader. Cantargia är ett virtuellt bolag utan egna labb, så våra egna personalkostnader är låga.

I oktober förra året gjorde bolaget en riktad nyemission som tillförde bolaget nära 60 Mkr före avdrag för kostnader. I delårsrapporten redovisas att bolaget har 85 Mkr i likvida medel vid halvårets utgång. Göran Forsberg har tidigare berättat för Rapidus att han beräknar att pengarna ska räcka en bit in i 2025.

Bolaget meddelar också att Liselotte Larsson, operativ chef, slutar i oktober.

– Hon har själv valt att sluta och vi har en rekrytering som pågår. Liselotte har ett brett ansvar som kommer att fördelas mellan flera tjänster, som en konsekvens av att organisationen växer och personerna blir mer specialiserade. Ton Berkien, som vi nu har anställt som chief business officer, tar över en del av hennes ansvarsområden.

Cantargia har ett börsvärde på 725 Mkr. Aktien handlas för 4 kr.

Elisabet Ottosson

Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.