måndag 16 september 2024

inloggad som

Nya rön kan ge Cantargia medvind

|  
|  

Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

Cantargia utvecklar antikroppsbaserade läkemedel. Längst har projekten inom bukspottkörtelcancer och trippelnegativ bröstcancer kommit, de befinner sig i klinisk fas 2.

– Vi har traditionellt uppfattats som ett cancerbolag. Det som har hänt nu är att vi verkligen visat att vi har två ben att stå på: även inom området autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar har vi fått bra resultat med vår produkt CAN10. Produkten har visat att den redan vid enstaka dos i pågående fas 1-studie verkligen gör vad den ska. Det stärker ”caset”. Vi kommer att starta en multipeldosstudie vilken dag som helst, säger Göran Forsberg, vd för Cantargia. Han fortsätter:

– Och när det gäller CAN10 har vi också fått draghjälp av vetenskapliga resultat, som läkemedelsbolagen Abbvie och Boehringer Ingelheim har presenterat rörande en ganska vanlig hudsjukdom. CAN10 påverkar samma biologiska mekanismer som bolagen presenterade. Vi har därmed insett att detta är en väldigt intressant sjukdom för oss att gå in i kliniska fas 2-studie med.

Det handlar om “Hidradenitis suppurativa hidradenit”, eller acne inversa, som drabbar cirka en procent av befolkningen. Det är en kronisk, ofta smärtsam, immunologisk hudsjukdom som kännetecknas av inflammation i huden, oftast i armhålor och ljumskar. I de inflammerade områdena uppstår ofta knölar, bölder och sår. Den behandlas bland annat med antibiotika.

Delårsrapporten visar en minskad förlust för första halvåret, rörelseresultatet är minus 85 Mkr jämfört med minus 140 Mkr motsvarande halvår i fjol, något som Göran Forsberg förklarar:

– Vi har haft många kliniska studier pågående som har avslutats, vilket har minskat våra kostnader. Cantargia är ett virtuellt bolag utan egna labb, så våra egna personalkostnader är låga.

I oktober förra året gjorde bolaget en riktad nyemission som tillförde bolaget nära 60 Mkr före avdrag för kostnader. I delårsrapporten redovisas att bolaget har 85 Mkr i likvida medel vid halvårets utgång. Göran Forsberg har tidigare berättat för Rapidus att han beräknar att pengarna ska räcka en bit in i 2025.

Bolaget meddelar också att Liselotte Larsson, operativ chef, slutar i oktober.

– Hon har själv valt att sluta och vi har en rekrytering som pågår. Liselotte har ett brett ansvar som kommer att fördelas mellan flera tjänster, som en konsekvens av att organisationen växer och personerna blir mer specialiserade. Ton Berkien, som vi nu har anställt som chief business officer, tar över en del av hennes ansvarsområden.

Cantargia har ett börsvärde på 725 Mkr. Aktien handlas för 4 kr.

Elisabet Ottosson

Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.