Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.
När Nélida Leiva Eriksson, blodforskare och grundare och vd i Ironic Biotech, drabbades av järnbrist upptäckte hon att de järntillskott som fanns att tillgå hade dålig upptagningsförmåga och negativa biverkningar. Hon bestämde sig för att ta saken i egna händer och handplockade ett team för att lösa uppgiften.
Resultatet är ett organiskt framställt järn som kan tas upp av kroppen i samma utsträckning som när det naturligt förekommer i kött. Samtidigt är produkten stabil, utan smak och utan biverkningar. Detta enligt bolaget Ironic Biotech som har patent på substansen vilken kommer att kunna erbjudas både i flytande form som kan adderas i livsmedel och i pillerform.
– Vi har en produkt som tilltalar marknaden. Redan nu i ett tidigt skede har vi flera intresserade livsmedelsbolag i Norden och Europa som vill samarbeta med oss, säger Nélida Leiva Eriksson.
Hon grundade Ironic Biotech redan 2020, då för att utveckla produkten. Nu är bolaget inne i en fas där målet är att bygga upp volymer och få de regulatoriska aspekterna på plats. Nyligen antogs Ironic Biotech till Smiles inkubatorprogram och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda.
– Vår primära marknad är livsmedelsindustrin, men självklart är även kosttillskottsegmentet intressant. Med hjälp av Smile kan vi nu gå från testfas till industriproduktion. Vi ska skala upp och bygga volymer så att vi kan erbjuda produkten till marknaden och göra den kommersiellt tillgänglig. Detta bör vi vara klara med i slutet av nästa år eller i början av 2026, Nélida Leiva Eriksson.
Under våren i år tog Ironic Biotech in 11 miljoner kronor i en nyemission som leddes av finska Nordic Foodtech VC. Bolagets produkt fick då mycket uppmärksamhet, bland annat i amerikanska magasinet Forbes.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lider cirka två miljarder människor runt om i världen av olika grader av järnbrist, 70 procent av dessa är kvinnor. Samtidigt kommer problemet med järnbrist i framtiden förvärras av att vi måste konsumera mindre köttprodukter för att minska vår påverkan på klimatet.
– Det här är ett utbrett folkhälsoproblem som drabbar miljarder människor så det finns absolut en stor marknad, säger Nélida Leiva Eriksson.
Martin Linderoth