fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

Atle ägs till mer än 90 procent av det börsnoterade riskkapitalbolaget Bure. Atle har när detta skrivs 46 miljarder kronor i olika investeringar. Affärsidén är dock inte att driva egna fonder, utan att äga andelar i andra fondbolag.

Från vänster: Stefan Wilhelmson, Gustav Ohlsson, Martin Mildner.

Nu vill Atle, om finansinspektionen ger sitt godkännande, köpa in sig med 20 procent i det Malmöbaserade fondbolaget Amaron Holding via en nyemission. Hur mycket pengar det handlar om uppges dock inte.

– Vi har tittat på fastigheter som investeringsform en längre tid och vi har även haft Amaron på radarn en tid. Vi tror att tiden är rätt nu, men om vi prickar botten för fastigheter låter jag vara osagt, säger Atles vd Gustav Ohlsson.

I Amaron Holding finns en fond för kommersiella fastigheter. Den fonden har i dagsläget 600 miljoner kronor investerat. Det nya är att Amaron även står i begrepp att starta en fond för bostadsfastigheter.

– Vi har målet att resa 2 miljarder kronor till vardera fonden. Dessa kommer att köpa fastigheter med cirka 50 procents belåning. Så det totala fastighetsvärdet vid full investering kommer att bli 8 miljarder kronor, säger Gustav Ohlsson.

Fonden för kommersiella fastigheter är helt in riktad på Öresundsregionen. Bostadsfonden kommer att investera från Skåne och upp till Mälardalen.

Gustav Ohlsson uppger att de tilltänkta investerarna är mindre institutionella investerare och family offices som vi ha en exponering mot fastigheter, men antingen inte vill direktäga fastigheter själva, eller är för små för att själva starta en fastighetsfond.

– Eftersom detta är en investeringsfond har vi en exitstrategi. Den är på 7 till 10 år. Vi siktar på en årlig avkastning på 10-15 procent i fonden för kommersiella fastigheter och 7-10 procent till låg risk i bostadsfonden, säger Gustav Ohlsson.

Amaron Holding är grundat av Stefan Wilhelmson och Martin Mildner. De har arbetat tillsammans sedan 2013 då de startade fastighetsfonden Norama. Efter sju år såldes fastighetsportföljen för 2,2 miljarder kronor. Amaron är deras andra stora projekt.

– Vi ser stora möjligheter att växa tillsammans med Atle som är väletablerat och inte minst kan bidra med sitt stora nätverk och sin infrastruktur när vi nu ska resa pengar till fonderna. Extra kul är att vi får in Atle/Bure i vårt Malmökontor och därmed Öresundsregionen, och tvärtom kommer vi att finnas i Stockholm med ett investeringsteam, säger Stefan Wilhelmson.

– Vi tittar även på möjligheterna att starta en fond för fastigheter för offentligt bruk. Det bör kunna bli en fond i samma storlek som de andra, säger Stefan Wilhelmson.

Gunnar Wrede

Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.