måndag 24 juni 2024

inloggad som

Färgrikt bolag söker kapital

|  
|  

Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

Mantis Photonics metod baseras på forskning vid Lunds universitets fysikavdelning. Bolagets kameralösning ska med enstaka bilder och tillhörande AI-algoritmer kuna registrera och analysera betydligt fler spektralband än dagens metoder. Spektralband är sektioner eller våglängdsområden som används för att dela upp ljusets färger. Genom att kunna analysera fler spektralband ska analysen ge mer detaljerad information om eventuella förändringar i näthinnan.

Mantis grundare: Dr. Diego Guenot, Denis Hellebuyck, Jan Alexander.

– Den detaljerade information som vårt instrument kan ge har inte kunnat fås tidigare. Vi har bevisat att konceptet fungerar och har sett ett intresse från ögonläkare. Nu vill vi ta in 10 miljoner kronor som ska användas för att finansiera kliniska studier och fortsatt teknisk utveckling av instrumentet, säger Jan Alexander (till höger i bild) Mantis medgrundare och tekniska chef.

En mindre del av den önskade summan har redan kommit in på bolagets bankkonto. Teknikens första applikation blir tidig identifiering av makuladegeneration, en ganska vanlig och åldersrelaterad ögonsjukdom som påverkar gula fläcken på näthinnan och försämrar synen.

– Det finns mediciner som kan fördröja sjukdomen om den upptäcks i tid. Tanken är att man också ska kunna följa behandlingseffekten med hjälp av instrumentet.

Instrumentet ska enligt bolaget även kunna upptäcka andra ögonsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och ALS.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.