måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk IoT i Sveriges största rederi

Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

Arc står för American Roll-On Roll-Off Carrier. Ordern gäller ett av flottans nio fartyg, med option på resterande åtta, vars besättning ska förses med Lundabolagets säkerhetssensorer. IoT-sensorerna kan lokalisera var besättningen befinner sig på fartyget och till exempel detektera temperaturavvikelser samt om någon faller överbord. Tekniken ska särskilt användbar vid olyckor.

– Vi har jobbat med Arc sedan i höstas och lyckats lösa en stor utmaning som de haft på sina fartyg och som är en utmaning för hela den marina flottan. Det finns i dag ingen annan teknik som med träffsäkerhet kan hitta besättningen vid olyckor. Branschen arbetar extremt mycket med säkerhet, men ändå sker det olyckor och besättningen är väldigt utsatt, säger Life Finders vd Anders Schening till Rapidus.

Arc är svensk-norska Wallenius Wilhelmsens varumärke i USA. Med sina 128 fartyg, 9.500 anställda och en årsomsättning på över 5 miljarder dollar är rederiet störst i världen inom så kallade Ro-ro-transporter, det vill säga “roll on, roll off”-fordonstransporter.

– Det är ett stort genombrott för oss och vi tror att det kommer att ge ringar på vattnet. Wallenius har ju funnits med i bakgrunden hela tiden när vi förhandlat med Arc, de vill testa tekniken i en mindre flotta nu och ser möjligheten att implementera den på hela rederiet, inklusive hamnverksamheter, säger Anders Schening och fortsätter:

– De gillar skalbarheten i infrastrukturen som vi erbjuder, med hårdvara och mjukvara som kommunicerar med både våra och andras sensorer och integreras mot befintliga larmsystem. Vårt mål är att skapa en ny industristandard.

Life Finder har hittills rest cirka 7 miljoner kronor i nyemissioner och i sommar är planen att ta in ytterligare ett par miljoner.

– Det blir en mindre brygga på ungefär 2 miljoner kronor inför nästa skalning, säger Anders Schening.

Emiliano Strauss

Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.