tisdag 3 december 2024

inloggad som

”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Västra Hamnen kom i fredags med sin rapport för det första kvartalet och i vd-ordet vädrar Oscar Ahlgren sina tankar om läget på finansmarknaden. Västra Hamnen är en rådgivningsfirma som hjälper företag att finansiera sig, till exempel genom nyemissioner. Trots att detta är firmans levebröd skriver han följande:

”Många mindre bolag står på randen till konkurs och tvingas till rena räddningsaktioner. Med låga börsvärden blir utspädningen även av små emissioner i många fall monumental. Personligen tror jag det hade varit bättre att låta bolag som inte lyckats med sina föresatser vid noteringstillfället avnoteras eller likvideras under ordnade former i stället för konstgjord andning via skedmatning, teckningsoptionsprogram och dödsspiralfinansieringar.”

Rapidus ringde upp Oscar Ahlgren:

– Du har helt rätt i att jag går emot egen sak genom att skriva så, men jag vill ha en hälsosam börs. Men man kan inte göra om reptricket med nyemissioner hur många gånger som helst, säger han och fortsätter:

– I Danmark har man i större utsträckning anpassat sig till finansieringsläget. Där har ett 15-tal bolag avnoterats eftersom det visat sig vara lättare att hitta kapital utanför börsen.

Oscar Ahlgren växlar dock över i optimism i vd-ordet och pekar på att nya börsnoteringar har kommit i gång i USA och att trenden sannolikt är på väg till Europa och Sverige.

– Jag tror och hoppas att börsnoteringarna snart kommer igång igen, men det är så klart omöjligt att förutse exakt när det sker. Klart är i alla fall att vi vet att flera bolag förbereder sig för börsnotering och att ingen på investerarsidan är rädd för räntan längre.

När börsnoteringarna kommer igång, får vi då inte fler bolag som är beroende av ”skedmatning”?

– Det finns en risk för det så klart, men jag tror att investerarna är mer noggranna nu och kräver högre kvalitet i form av lönsamhet och kassaflöde. Rena forskningsbolag är också välkomna på börsen, men inte i hur tidigt skede som helst.

Det första kvartalet gav Västra Hamnen är något lägre omsättning än samma kvartal i fjol. Det blev 4,7 miljoner kronor och rörelseresultatet föll till nära noll.

– Vi har expanderat och är nu 15 anställda. Jag tror det är rätt att gasa i lågkonjunktur och känner stor tillförsikt framåt. Men vissa av våra uppdrag är långa och dröjer till dess att de kan faktureras, säger Oscar Ahlgren.

Gunnar Wrede

Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.