onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Västra Hamnen kom i fredags med sin rapport för det första kvartalet och i vd-ordet vädrar Oscar Ahlgren sina tankar om läget på finansmarknaden. Västra Hamnen är en rådgivningsfirma som hjälper företag att finansiera sig, till exempel genom nyemissioner. Trots att detta är firmans levebröd skriver han följande:

”Många mindre bolag står på randen till konkurs och tvingas till rena räddningsaktioner. Med låga börsvärden blir utspädningen även av små emissioner i många fall monumental. Personligen tror jag det hade varit bättre att låta bolag som inte lyckats med sina föresatser vid noteringstillfället avnoteras eller likvideras under ordnade former i stället för konstgjord andning via skedmatning, teckningsoptionsprogram och dödsspiralfinansieringar.”

Rapidus ringde upp Oscar Ahlgren:

– Du har helt rätt i att jag går emot egen sak genom att skriva så, men jag vill ha en hälsosam börs. Men man kan inte göra om reptricket med nyemissioner hur många gånger som helst, säger han och fortsätter:

– I Danmark har man i större utsträckning anpassat sig till finansieringsläget. Där har ett 15-tal bolag avnoterats eftersom det visat sig vara lättare att hitta kapital utanför börsen.

Oscar Ahlgren växlar dock över i optimism i vd-ordet och pekar på att nya börsnoteringar har kommit i gång i USA och att trenden sannolikt är på väg till Europa och Sverige.

– Jag tror och hoppas att börsnoteringarna snart kommer igång igen, men det är så klart omöjligt att förutse exakt när det sker. Klart är i alla fall att vi vet att flera bolag förbereder sig för börsnotering och att ingen på investerarsidan är rädd för räntan längre.

När börsnoteringarna kommer igång, får vi då inte fler bolag som är beroende av ”skedmatning”?

– Det finns en risk för det så klart, men jag tror att investerarna är mer noggranna nu och kräver högre kvalitet i form av lönsamhet och kassaflöde. Rena forskningsbolag är också välkomna på börsen, men inte i hur tidigt skede som helst.

Det första kvartalet gav Västra Hamnen är något lägre omsättning än samma kvartal i fjol. Det blev 4,7 miljoner kronor och rörelseresultatet föll till nära noll.

– Vi har expanderat och är nu 15 anställda. Jag tror det är rätt att gasa i lågkonjunktur och känner stor tillförsikt framåt. Men vissa av våra uppdrag är långa och dröjer till dess att de kan faktureras, säger Oscar Ahlgren.

Gunnar Wrede

Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.