tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Investerarna ratar skånska life science-bolag

|  
|  

21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

Under perioden 2017-2021 fick de skånska life science-bolagen in 12,2 miljarder kronor av de 252 miljarder kronor som totalt gick till svenska bolag och organisationer i sektorn. Merparten var privat riskkapital eller finansiering via börsen medan offentliga medel stod för några få procent. 

– Vi har gjort studien för att förstå hur situationen ser ut för företagen och för att kunna bidra till ökad kunskap hos alla aktörer som stöttar dem. I Skåne finns det väldigt många mikrobolag inom life science som vi vill ska växa och få ut sina produkter på marknaden, säger Sarah Lidé, vice vd för Medicon Village Innovation.

Av Sveriges ungefär 4.000 företag och organisationer inom life science finns 820 i Skåne. Skånes life science-kluster är Sveriges näst största efter Uppsala-Stockholmsregionen, där antalet är nära 2.200. Andelen mikroföretag, bolag med under tio anställda, är större i Skåne. De utgör 83 procent av de skånska bolagen jämfört med riksgenomsnittet på 77 procent. 

Enligt rapporten erhåller de skånska bolagen 5 procent av det privata riskkapital som totalt investeras i landet – och 20 procent av den “mjuka” offentliga finansieringen.

– Det är svårt att säga vad snedfördelningen i finansiering beror på. En orsak kan vara att mikrobolagen, som motsvarar en större andel i Skåne, inte har samma resurser internt för att arbeta med att resa kapital, säger Sarah Lidé.  

Skånska bolag är ändå mer forskningsintensiva än snittet enligt rapporten och står för 27 procent av den svenska pipelinen inom läkemedelsutveckling. Medicon Village vill göra ytterligare undersökningar för att få en bättre förståelse. 

– Vi vill exempelvis förstå hur beroende bolagen är av finansiering från börsen respektive från privat riskkapital. I undersökningen såg vi att de något större skånska företagen attraherar mest kapital och inte mikroföretagen. Vi vill veta varför och hur kan vi stötta mikroföretagen. 

En annan intressant fråga är, enligt Sarah Lidé, hur duktiga skånska och svenska företag är på att kommersialisera forskningsresultat. Sverige ligger högt internationellt när det gäller forskning och antal godkända patent. 

– Vi vill öka de skånska bolagens kunskap. Därför har Medicon Village tillsammans med inkubatorn Smile tagit fram ett scaleup-program som ska stötta bolagens tillväxt. Vi kommer också att arbeta med att knyta stora läkemedelsbolag närmare Medicon Village, för att få in mer kunskap om läkemedelsutveckling och kommersialisering.

Rapporten Life Science Barometer 2024 – Skåne Edition har producerats av Medicon Village och baseras på branschföreningen Swedenbios life science-barometer samt statistik från olika källor.

Elisabet Ottosson

21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.