fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medtech-bolagen väljer bort Sverige

|  
|  

Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Den spaningen gör Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan.

Krönika av Jan Dahlqvist

I vår region finns en lång rad spännande medtech-bolag som befinner sig i den kritiska etableringsfasen. Efter rigorösa tester och kliniska valideringar, krävande CE-märkningar, skall produkten lanseras på marknaden. Resan kan pågå upp till tio år innan produkten är redo att möta marknaden.

Att som investerare följa utvecklingen från produktutveckling till en lyckad lansering är en ångestfylld men samtidigt spännande resa. Den vanligaste säljkanalen vid lansering är en partner eller distributör med etablerade relationer på marknaden. Detta säkerställer en snabb expansion och minskar time-to-market.

Oftast är resultatet binärt – framgång eller icke-framgång.

Rapidus podcast Lejonkulan gästas frekvent av bolag som kan bli framtidens Getinge, Arjo eller varför inte Tetra Pak? Samtidigt har intervjuerna belyst en oroande trend för svensk sjukvård.

Innovativa tekniklösningar väljer allt oftare att kringgå Sverige som marknad.
Detta beror inte enbart på den svenska marknadens begränsade storlek, utan framför allt på en fragmenterad struktur med sjukhus och vårdcentraler samt beslutsprocesser via offentliga upphandlingar som leder till orimliga väntetider och omfattande byråkrati.

Nu ser vi en tydlig trend där regionens bolag vänder blicken mot den enorma marknaden i USA. Där är intresset från det amerikanska läkemedelsverket FDA ett helt annat än i Sverige. I USA prioriterar man patienternas tillgång till den bästa tekniken. Processen för godkännande är mer kostnadseffektiv och förutsägbar, med möjlighet till snabbspår för ny teknik.

Neola Medical är exempel på ett företag som insett detta och startat ett dotterbolag i Palo Alto. Deras lungövervakning för för tidigt födda barn har blivit rekommenderad av Stanford University, där de tillsammans i partnerskap samarbetar med Läkemedelsverket för att snabbt komma ut på marknaden.

Pharmista Technologies, med sina återanvändbara graviditetstest, planerar att etablera sig direkt i USA när proof-of-consortes är säkerställt. Med tanke på abortförbud i vissa delstater, finns ett ökande behov av deras produkter.

Paindrainer, som använder en AI lösning för kronisk smärta, har redan börjat samarbeta med stora amerikanska sjukhus och förväntas växa snabbt med hjälp av det amerikanska ersättningssystemet.

Gedea Biotech, med sin antibiotikafria vaginala behandling mot svampinfektioner, siktar också direkt mot den amerikanska marknaden och förväntar sig upp till tio gånger så hög ersättning för behandlingar som i EU.

Medvasc, som erbjuder en smärtfri behandling av åderbrock, satsar också direkt mot USA-marknaden, med planer på miljontals dollar inom bara några år.

Svensk medtech håller världsklass, men det är amerikanerna som får ta del av de mest innovativa behandlingarna och produkterna. Marknaden är större, lönsamheten är högre, universitet och myndigheter samarbetar och har stort intresse av ny teknik. I Sverige är processen viktigare än tekniken. Vi får nöja oss med gårdagens teknik.

Lyssna på avsnitten nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify och Apple Podcaster!

Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.