torsdag 21 november 2024

inloggad som

Amniotics köps upp

Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

Även om affären innebär att Amniotics räddas är det ett bittert slut för bolaget och dess ägare.

– Det känns bra att finna en lösning eftersom det under en tid varit väldigt besvärligt att resa kapital. Samtidigt är det känslosamt. Jag har investerat en hel del i bolaget och det har ju inte blivit den utväxling jag hoppats på som aktieägare, säger Amniotics vd Marcus Larsson som också är en av bolagets huvudägare med drygt 10 procent av aktierna.

Amniotics forskar på läkemedel baserade på stamceller från fostervatten. I pipeline finns en rad tillämpningar för lung-, lever- och hudsjukdomar.

Rapidus skrev redan i augusti i fjol att bolaget var mycket pressat likviditetsmässigt. Sedan det nu på våren stått klart att ett utestående teckningsoptionsprogram inte skulle ge några pengar var goda råd dyra.

Bolaget har också en egen tillverkningsanläggning i Lund som är licensierad av Läkemedelsverket. Här bedrivs kontraktstillverkning av läkemedel för andra företags räkning.

Det är denna anläggning som är hårdvaran i affären. Ett av Magle Chemosweds affärsområden är nämligen kontraktstillverkning.

Enligt Magle kommer Amniotics forskning att kunna fortsätta. Den har dock kostat omkring 25 Mkr per år och intäkterna från kontraktstillverkningen har inte varit i närheten av att kompensera det. Frågan blir då hur länge Magle kommer att fortsätta finansiera Amniotics forskning.

– Vi har haft ögonen på Amniotics under en tid och ser stora synergier. Vi ser Amniotics som ett spännande bolag i sin helhet och avser att förvärvet inte ska medföra några stora förändringar i verksamheten, säger Fredrik Andersson, operativ chef på Magle Chemoswed.

Amniotics har bett aktieägarna om totalt 115 Mkr sedan bolaget noterades på First North i juli 2021. De två största ägarna, vd Marcus Larsson och Lars Stigsson via bolaget LSCS Invest, har investerat stora summor i de olika kapitalrundorna. Det är pengar som nu gått upp i rök. Bägge har dock accepterat Magles bud.

– Jag är i alla fall glad att Magle avser att fortsätta vår stamcellsforkning som jag tror har stora förutsättningar att leda fram till livsviktiga läkemedel, säger Marcus Larsson.

Magle Chemosweds huvudägare är Hans Henrik Lidgard med 74 procent av aktierna. Även Magle är noterat på Nasdaq First North och har ett börsvärde på 311 Mkr. Huvudkontoret finns i Malmö.

Affären är villkorad av att Magles bud erhåller accept från minst 90 procent av Amniotics aktieägare senast den 29 april.

Frågan om Amniotics ska fortsätta som eget bolag eller lösas up i Magle är inte bestämd, enligt Fredrik Andersson.

Gunnar Wrede

Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.