måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fullsatt på Skåne Capital Day

|  
|  

De fyra skånska inkubatorerna Minc, Ideon, Hetch och Krinova har till slut gått samman med sina pitch-event. Resultatet blev ett fullsatt investerarmingel på Ideon på onsdagen.

– Tidigare körde vi det egna eventet Minc Capital Day. Men det är betydligt mer resurseffektivt att gå ihop, säger Mincs vd Daniel Persson.

14 företag var på plats på Ideon på onsdagen för att visa upp sig för potentiella investerare. Åtta av dessa gjorde en kort pitch på scenen.

Först ut var företaget Angry Camel med grundaren Kotbaia Aal som tillverkar protein från kikärtor som ska ersätta äggprotein, främst i livsmedelsindustrin. Storskalig produktion ska komma i gång i januari nästa år. Nu söker bolaget 10 miljoner kronor för att ta bolaget dit. Bolaget är en del av Krinova.

Ideonföretaget Lightbringer, med grundaren Dominic Davies, vill förenkla processen att söka patent. Med en AI-plattform ska bolaget förändra en gammal, trög och kostsam process. Företaget som startade för ett år sedan har redan sin lösning på marknaden med en omsättning på drygt 2 Mkr. Bolaget söker drygt 6,5 Mkr från investerare för att lägga på marknadsföring.

Mantis Photonics och grundaren Diego Guénot, kommer från Ideon och söker 10 Mkr för att färdigställa sin prototyp av en ögonscanner som ska upptäcka åldersrelaterade sjukdomar, kanske till och med Alzheimer, i ett tidigt skede. 

Köttodlaren Remeat, tillhörande Krinova, söker 15 Mkr vilket Rapidus redan berättat i podden Lejonkulan. Enligt grundaren Jacob Schaldemose Peterson kommer företagets köttodling att producera kött motsvarande sju kor per vecka vid full produktion. Det kan jämföras med en vanlig ko som ska vara minst två år innan den går till slakt. Det första köttet har just producerats och nu ska tillverkningen skalas upp.

Trepli från Helsingborgsinkubatorn Hetch vill underlätta för unga att söka jobb genom en app där man kan spela in en video med sig själv och presentera sig som arbetssökande. Företaget söker cirka 5 Mkr för marknadsföring. Grundaren heter Filip Weibull-Göransson.

Övriga pitchare som inte uttalade någon konkret summa som söks var Taxwize, som med AI ska underlätta arbetet för skatterådgivare, Minimal med en app för kvinnor i klimakteriet samt Della 8 som utvecklat en app för samägande av båtar, husbilar och andra kapitalkrävande saker.

Minc har de senaste två åren evän hållit eventet Nordic Demo Day som nu sätts på paus. Däremot har den tidigare Minc-medarbetaren Per Ögren startat det nya eventet Mashup Day som hålls i Malmö den 15-16 maj.

Gunnar Wrede

De fyra skånska inkubatorerna Minc, Ideon, Hetch och Krinova har till slut gått samman med sina pitch-event. Resultatet blev ett fullsatt investerarmingel på Ideon på onsdagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.