fredag 12 april 2024

inloggad som

Fullsatt på Skåne Capital Day

|  
|  

De fyra skånska inkubatorerna Minc, Ideon, Hetch och Krinova har till slut gått samman med sina pitch-event. Resultatet blev ett fullsatt investerarmingel på Ideon på onsdagen.

– Tidigare körde vi det egna eventet Minc Capital Day. Men det är betydligt mer resurseffektivt att gå ihop, säger Mincs vd Daniel Persson.

14 företag var på plats på Ideon på onsdagen för att visa upp sig för potentiella investerare. Åtta av dessa gjorde en kort pitch på scenen.

Först ut var företaget Angry Camel med grundaren Kotbaia Aal som tillverkar protein från kikärtor som ska ersätta äggprotein, främst i livsmedelsindustrin. Storskalig produktion ska komma i gång i januari nästa år. Nu söker bolaget 10 miljoner kronor för att ta bolaget dit. Bolaget är en del av Krinova.

Ideonföretaget Lightbringer, med grundaren Dominic Davies, vill förenkla processen att söka patent. Med en AI-plattform ska bolaget förändra en gammal, trög och kostsam process. Företaget som startade för ett år sedan har redan sin lösning på marknaden med en omsättning på drygt 2 Mkr. Bolaget söker drygt 6,5 Mkr från investerare för att lägga på marknadsföring.

Mantis Photonics och grundaren Diego Guénot, kommer från Ideon och söker 10 Mkr för att färdigställa sin prototyp av en ögonscanner som ska upptäcka åldersrelaterade sjukdomar, kanske till och med Alzheimer, i ett tidigt skede. 

Köttodlaren Remeat, tillhörande Krinova, söker 15 Mkr vilket Rapidus redan berättat i podden Lejonkulan. Enligt grundaren Jacob Schaldemose Peterson kommer företagets köttodling att producera kött motsvarande sju kor per vecka vid full produktion. Det kan jämföras med en vanlig ko som ska vara minst två år innan den går till slakt. Det första köttet har just producerats och nu ska tillverkningen skalas upp.

Trepli från Helsingborgsinkubatorn Hetch vill underlätta för unga att söka jobb genom en app där man kan spela in en video med sig själv och presentera sig som arbetssökande. Företaget söker cirka 5 Mkr för marknadsföring. Grundaren heter Filip Weibull-Göransson.

Övriga pitchare som inte uttalade någon konkret summa som söks var Taxwize, som med AI ska underlätta arbetet för skatterådgivare, Minimal med en app för kvinnor i klimakteriet samt Della 8 som utvecklat en app för samägande av båtar, husbilar och andra kapitalkrävande saker.

Minc har de senaste två åren evän hållit eventet Nordic Demo Day som nu sätts på paus. Däremot har den tidigare Minc-medarbetaren Per Ögren startat det nya eventet Mashup Day som hålls i Malmö den 15-16 maj.

Gunnar Wrede

De fyra skånska inkubatorerna Minc, Ideon, Hetch och Krinova har till slut gått samman med sina pitch-event. Resultatet blev ett fullsatt investerarmingel på Ideon på onsdagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.