fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

“Räntesmällen är tagen nu”

|  
|  

Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.

Trianon meddelade häromdagen att bolaget genomför en riktad nyemission och en kvittningsemission på totalt 250 miljoner kronor.

I den riktade emissionen på totalt 184 Mkr deltar bland andra Handelsbanken fonder, Carnegie fonder och bolag inom Siba-sfären, samt befintliga aktieägarna Briban Invest och Grenspecialisten.

– Jag gick själv in med 25 miljoner och det är glädjande att intresset varit så stort både från nya och befintliga aktieägare, säger Trianons vd Olof Andersson, som är bolagets största ägare genom Olof Andersson Förvaltnings AB med drygt 27 procent av kapitalet.

I veckan köpte Olof Andersson ytterligare 600.000 aktier i Trianon, värda cirka 10 Mkr. En eventuell signal om att han ser hoppfullt på 2024.

Han beskriver 2023 som ett utmanande år med stigande räntor. Trianon ökade visserligen hyresintäkterna och driftnettot något, men årets resultat landade på minus 206,1 Mkr, vilket kan jämföras med ett resultat på 171,4 Mkr året innan.

– Räntesmällen är tagen nu. Räntesäkringar under fjolårets fjärde kvartal och efter periodens utgång, genom swapar och fasträntelån med kort löptid, har ökat säkringsgraden från 42 procent till 83 procent. Vi tål nuvarande marknadsräntor med marginal, säger han.

Bolagets genomsnittliga direktavkastning på fastighetsportföljen uppgår till 4,8 procent, vilket enligt Olof Andersson får anses vara högavkastande för ett bolag med en övervägande andel bostäder.

Nyemissionspengarna ska gå till att ta tillvara möjligheter som kan dyka upp på marknaden samt att investera i upprustning av befintligt fastighetsbestånd. Han beskriver Trianon som ett opportunistiskt bolag, men om det finns några konkreta investeringar i närtid vill Olof Andersson inte kommentera.

Pengarna som Trianon får in i kvittningsemissionen, 66 Mkr, ska gå till att lösa tillbaka hybridobligationer.

– Detta ska ses som något positivt. Vi är inte tvingade att lösa hybridobligationen, men i och med att vi gör det förbättras såväl vinsten per aktie som kassaflödet, säger Olof Andersson.

Trianon är specialiserat inom förvaltning och vidareutveckling av fastighetsbestånd i Malmö med omnejd. Störst andel, 73 procent av beståndet, består av bostäder. Resterande andel är kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter. Här finns också profilfastigheten Entré vid Malmös norra infart.

– Överenskommelsen med Hyresgästföreningen för 2024 innebär en hyreshöjning i Malmö på 5,3 procent samt en ytterligare höjning från 1 januari 2025 på 4,9 procent. Detta ger stabila fastighetsvärden, säger Olof Andersson och tillägger:

– Fjolåret var ett omställningarnas och anpassningarnas år. Det har gett oss utrymme att konsolidera och gå in i 2024 med god kostnadskontroll, stabila fastighetsvärden och säkra hyresintäkter. Malmö växer, antalet invånare ökar och fortfarande har vi uppemot 100–150 sökande på varje ledig lägenhet. Rådande inbromsning av nyproduktion medför dessutom en ökad efterfrågan på hyresbostäder, så vi är på rätt plats i rätt segment.

Trianon är noterat på Mid Cap Stockholm och har i dagsläget ett börsvärde på cirka 3,2 miljarder kronor.

Martin Linderoth

Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.