måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Blåste Akelius liv i skoldebatten?

|  ,
|  

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

Krönika av Gunnar Wrede

Ingen kan ha undgått nyheterna som kom i förra veckan att fastighetsmiljardären Roger Akelius avtalade med Mellby Gård om att köpa Malmöbolagets hela innehav i den börsnoterade skolkonceren Academedia. Du vet säkert också att affären blåstes av sedan Roger Akelius lyckats sänka aktien genom att säga att han inte gillar utdelningar i offentligfinansierade skolföretag och tänkte stoppa dem.

Många blev riktigt arga, främst friskolekramare och övriga aktieägare. Andra tyckte att det var uppfriskande att en person som på ytan står på storkapitalets sida säger att man inte ska ”squeeza ut vinster”. För oss som inte är direkt berörda var det hur som helst utomordentligt underhållande. 

Frågan är dock om Roger Akelius gjorde ett bestående intryck på debatten om privatägda, offentligfinansierade och vinstutdelande skolor? Min tro är nej.

Den enkla orsaken till att det blev som det blev är att Roger Akelius aldrig har verkat i den börsnoterade miljön. Han har hållit på med kapitalförsäkringar på Cypern, varit skattekonsult åt svenskar och gjort väldigt stora fastighetsaffärer. Men aldrig på börsen.

Han må vara ärlig med sina mustiga uttalanden om att hans förvärv av aktierna i Academedia var en ”donation”, att svensk pedagogik sett likadan ut i 4.000 år och att han tänkte stoppa utdelningarna från Academedia. Men att säga det högt när han borde veta att utdelningar är en fråga för majoritetsbeslut på en bolagsstämma är bara urbota dumt och vittnar om att han aldrig verkat på börsen.

Man kan tycka vad man vill om det, men ett börsbolags uppgift är att skapa värde för aktieägarna. Punkt. Om inte Academedia kan göra det har det inte på börsen att göra. Ändå hade Roger Akelius inte för avsikt att köpa ut hela bolaget. Mellby Gård med vd Johan Andersson tog sitt ansvar och rullade tillbaka affären.

Nu när dammet lägger sig och affären inte blir av tror jag hela händelsen kommer att avfärdas som en kuriositet. Om Roger Akelius verkligen vill förändra skolsystemet gjorde han tyvärr bort sig.

Om han däremot sagt att han tror på systemet med vinstutdelningar i skolföretag och fullföljt affären, med stigande aktiekurs som följd, hade han haft en helt annan plattform att jobba inifrån med dold agenda. Som det nu blev kommer Roger Akelius vid nya eventuella framtida aktioner inom skolan att bli sedd som en yvig Bert Karlsson.

Debatten om skolsystemet har sovit ett tag, den vakande yrvaket av Roger Akelius agerande, men kommer sannolikt somna om för en tid framåt. Nu är det Nato, upprustning, migration och kriminalitet som är aktuellt i politiken.

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.