tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Blåste Akelius liv i skoldebatten?

|  ,
|  

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

Krönika av Gunnar Wrede

Ingen kan ha undgått nyheterna som kom i förra veckan att fastighetsmiljardären Roger Akelius avtalade med Mellby Gård om att köpa Malmöbolagets hela innehav i den börsnoterade skolkonceren Academedia. Du vet säkert också att affären blåstes av sedan Roger Akelius lyckats sänka aktien genom att säga att han inte gillar utdelningar i offentligfinansierade skolföretag och tänkte stoppa dem.

Många blev riktigt arga, främst friskolekramare och övriga aktieägare. Andra tyckte att det var uppfriskande att en person som på ytan står på storkapitalets sida säger att man inte ska ”squeeza ut vinster”. För oss som inte är direkt berörda var det hur som helst utomordentligt underhållande. 

Frågan är dock om Roger Akelius gjorde ett bestående intryck på debatten om privatägda, offentligfinansierade och vinstutdelande skolor? Min tro är nej.

Den enkla orsaken till att det blev som det blev är att Roger Akelius aldrig har verkat i den börsnoterade miljön. Han har hållit på med kapitalförsäkringar på Cypern, varit skattekonsult åt svenskar och gjort väldigt stora fastighetsaffärer. Men aldrig på börsen.

Han må vara ärlig med sina mustiga uttalanden om att hans förvärv av aktierna i Academedia var en ”donation”, att svensk pedagogik sett likadan ut i 4.000 år och att han tänkte stoppa utdelningarna från Academedia. Men att säga det högt när han borde veta att utdelningar är en fråga för majoritetsbeslut på en bolagsstämma är bara urbota dumt och vittnar om att han aldrig verkat på börsen.

Man kan tycka vad man vill om det, men ett börsbolags uppgift är att skapa värde för aktieägarna. Punkt. Om inte Academedia kan göra det har det inte på börsen att göra. Ändå hade Roger Akelius inte för avsikt att köpa ut hela bolaget. Mellby Gård med vd Johan Andersson tog sitt ansvar och rullade tillbaka affären.

Nu när dammet lägger sig och affären inte blir av tror jag hela händelsen kommer att avfärdas som en kuriositet. Om Roger Akelius verkligen vill förändra skolsystemet gjorde han tyvärr bort sig.

Om han däremot sagt att han tror på systemet med vinstutdelningar i skolföretag och fullföljt affären, med stigande aktiekurs som följd, hade han haft en helt annan plattform att jobba inifrån med dold agenda. Som det nu blev kommer Roger Akelius vid nya eventuella framtida aktioner inom skolan att bli sedd som en yvig Bert Karlsson.

Debatten om skolsystemet har sovit ett tag, den vakande yrvaket av Roger Akelius agerande, men kommer sannolikt somna om för en tid framåt. Nu är det Nato, upprustning, migration och kriminalitet som är aktuellt i politiken.

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.